Pelletkachels advies en verkoop Pelletkachels Flevo
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin Terrascompleet.nl
Flevolamb Flevolamb
Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap
Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI

In het verleden zijn bedrijven die Biddinghuizen rijk is bezocht en beschreven in de BHZNet rubriek: Dorp in Bedrijf. Hier vindt u de archieven hiervan.


In januari 2010 werd Erik Schaap van Schaap Holland uit Biddinghuizen door collega-ondernemers van de bedrijfskring OVDD uitgeroepen tot ‘Ondernemer van het Jaar’. Er zijn ondertussen een aantal maanden verstreken en er is volop aandacht geweest voor het bedrijf. Voor de rubriek ‘Dorp in Bedrijf’ kunnen wij natuurlijk niet achterblijven. In gesprek met directeur Erik Schaap.

Poldergoud in de schappen

Op bezoek bij Schaap Holland

Schaap Holland In januari 2010 werd Erik Schaap van Schaap Holland uit Biddinghuizen door collega-ondernemers van de bedrijfskring OVDD uitgeroepen tot ‘Ondernemer van het Jaar’. Er zijn ondertussen een aantal maanden verstreken en er is volop aandacht geweest voor het bedrijf. Voor de rubriek ‘Dorp in Bedrijf’ kunnen wij natuurlijk niet achterblijven. In gesprek met directeur Erik Schaap.

Vraag tien mensen om bedrijven in Biddinghuizen op te sommen en de kans dat Schaap Holland hiertussen zit, is groot. Er werken dan onderhand ook zo’n 120 mensen bij het bedrif in aardappelverwerking en –handel. Van commissiehandel in de jaren ’60 van de vorige eeuw groeide het bedrijf door tot wat het nu is.


Het pand aan de Oogstweg

“Als ik terugdenk aan de begintijd, realiseer ik me dat er heel wat veranderd is in de ruim veertig jaar dat ons bedrijf nu bestaat”, vertelt Erik Schaap. Zijn vader Ben kwam in 1963 vanuit Brabant om zich in Elburg te vestigen. In de polder was hij commissionair. Zeg maar in- en verkoper van aardappelen. Schaap: “In die tijd mocht je je nog niet in de polder vestigen, dus moest hij vanuit Elburg opereren. In 1967 kon een pand aan de Havenweg in Biddinghuizen worden gebouwd, zodat wij verhuisden naar de Cultuursingel.” De grote keus aan rassen van nu, was er toen nog niet. Eigenlijk was er maar één ras wat ertoe deed: het Bintje. “We leverden aan de groenteman en verkochten aardappelen bestemd voor de fritesproductie”, aldus Schaap. “In de jaren ’70 hebben we dit uitgebouwd door ook het eigen transport uit te voeren. We gingen bovendien aardappelen inpakken.” Overigens waren de verpakkingen toen nog heel anders dan nu het geval is. Waar nu zakken van 2 of 5 kilo het meest voorkomen, waren het toen zakken van 10 of 25 kilo. Niet alleen de verpakkingsgrootte veranderde met de jaren. “Sinds de jaren ’80 wilde de consument de aardappel ook gewassen in de schappen van de supermarkt aantreffen, dus zijn we ook dat gaan doen”, vertelt Schaap.


De gewassen, geschilde en gesneden aardappelen worden verpakt

Productielijn
Tegenwoordig doet Schaap Holland veel meer dan aardappelen verhandelen en inpakken. Naast de handel in pootgoed en consumptieaardappelen, is het bedrijf actief in het transport hiervan en levert het bovendien aan de verwerkende industrie, grootverbruikers (zoals verzorgingstehuizen) en natuurlijk aan de supermarkten. Hiervoor heeft Schaap enige jaren geleden een schilbedrijf gebouwd, zodat de aardappelen geschild en verpakt geleverd kunnen worden. De productielijn van het bedrijf is indrukwekkend. Schaap: “De aardappelen worden gehaald bij de telers en of rechtstreeks gebracht. Nadat deze gewassen zijn en zo van overtollige grond zijn ontdaan, gaan ze over de sorteerband.” Tijdens het sorteren worden verkeerde aardappelen er tussenuit gehaald, waarna het product diverse routes kan volgen. Soms worden ze direct weer doorverkocht, andere keren worden ze verpakt in zakken voor de consumentenmarkt. “Een ander product dat we leveren, is een grote aardappel die wordt gebruikt in Duitse Grill-restaurants”, vertelt Schaap.

Een deel van de aardappelen gaat via een bovengrondse verbinding door naar het schilbedrijf. Met een schilmachine worden ze geschild, waarna een elektronisch oog bepaalt of er nog een tweede schilronde nodig is of dat de aardappel al goed geschild is. Na het schillen kunnen er nog steeds aardappelen zijn met ‘plekjes’. Deze worden er uitgehaald en in blokjes gesneden. De ‘verkeerde’ blokjes worden er hierbij automatisch uitgehaald. De goede aardappelen worden gesneden en kunnen worden verpakt, al zijn ook nu tal van routes mogelijk. Gesneden in schijfjes, voorgekookt en vacuüm verpakt, als krieltje verpakt, als hele aardappel verpakt in klein- en grootverpakking of met schil voorzien van olie en kruiden verpakt. Zo maar wat voorbeelden uit het rijke assortiment van het bedrijf.


Poldergoud
Het bekendste merk van Schaap is Poldergoud. “Met dit merk liggen we in de schappen van de supermarkt, maar zijn vooral ook bekend in de grootkeukens”, legt Schaap uit. “De kracht zit hierbij in de continue kwaliteit van het product, welke streng wordt gecontroleerd.” Een groot deel van de verzorgingstehuizen en ziekenhuizen in Nederland maakt gebruik van Poldergoud, een positie die het merk in de afgelopen jaren verdiend heeft opgebouwd. Maar ook voor voedselverwerkende bedrijven is Schaap een goede leverancier. Schaap: “Van de kant-en-klare stamppotten in de winkels, komen veel van de aardappelen bij ons vandaan.”

Als consument gaan veranderingen in de markt geleidelijk en soms ongemerkt. Schaap ervaart deze, vooral als wordt teruggekeken naar vroeger tijden, goed. “De lead times worden steeds korter”, vertelt Schaap. “Tegenwoordig hebben we een aardappel in anderhalf á twee dagen van de boer in de schappen. Omdat de levertijden steeds korter worden, werken we veel met prognoses, waardoor we toch in staat blijven op tijd te leveren.” Een andere verandering is de kennis van rassen bij mensen. “Vroeger lagen aardappelen op rasnaam bij de groenteman. Omdat er nu zoveel rassen zijn, is het de consument makkelijker gemaakt, door met kleuren en aanduidingen als ‘kruimig’ te werken. Makkelijk voor de consument, maar tegelijk ook wel eens een nadeel. Mensen weten minder welk ras ze eten en welke als ‘lekker’ wordt ervaren. Bovendien wordt de beleving hierdoor minder”, aldus Schaap.


Na een uitgebreide rondleiding door het bedrijf, belanden we weer in het heden. In het kantoor van Schaap prijkt de trofee voor ‘Ondernemer van het Jaar’. “Dit heeft de nodige publiciteit opgeleverd, ook in agrarische bladen”, vertelt Schaap. “Maar zoals tijdens de uitreiking hiervan aangegeven: dit heb ik vooral te danken aan onze medewerkers.” Schaap blijkt een prima werkgever te zijn, getuige de jubilea die zijn geweest en nog komen. Mensen als Jan de Craen, Jan Doppenberg Douwe en Hans Kluin, Eddy Claus, Ria Buiten en binnenkort Anton Mangnus werken er al 25 jaar of meer. Hoewel er vroeger meer werknemers uit Biddinghuizen zelf kwamen, is ons dorp nog altijd niet ondervertegenwoordigd, met ongeveer 50 medewerkers. 70% van het personeel komt bovendien uit de gemeente Dronten. Voeg hierbij de betrokkenheid van het bedrijf bij Dorpsbelangen, de monstertochten van personeelslid en ultraloopster Ria Buiten en de Kartoffel/VuvuzelArena en er is duidelijk dat Schaap niet meer weg te denken is uit Biddinghuizen.

Bedrijfsinformatie Schaap Holland
Adres:Oogstweg 7
Postcode:8256 SB
Plaats:Biddinghuizen
Tel:0321-335050
E-mail:info@schaapholland.com
Website:http://www.schaapholland.com
zoeken
bedrijf in beeld Schaap Holland Schaap Holland Schaap Holland Schaap Holland Schaap Holland Schaap Holland Schaap Holland Schaap Holland Schaap Holland Schaap Holland Schaap Holland Schaap Holland Schaap Holland Schaap Holland Schaap Holland Schaap Holland Schaap Holland Schaap Holland Schaap Holland Schaap Holland Schaap Holland Schaap Holland Schaap Holland
twitter facebook rss top