Minister: veel minder coronatests bij proef dan verwacht
Maandag 15 maart 2021BIDDINGHUIZEN - Er hebben zich bij de proef op het grootschalig testen op corona in de gemeente Dronten veel minder inwoners laten testen dan waarop vooraf was gerekend. Tot afgelopen woensdag zijn er ruim 14.000 coronatests afgenomen. Sommige deelnemers hebben het maximaal toegestane aantal van drie tests per persoon laten doen.
Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport erkent dat dit minder is dan verwacht, zo zei hij zaterdagmiddag tijdens een bezoek aan de testlocatie in sporthal 't Dok.
De gemeente Dronten is sinds 10 februari één van de vier plekken in Nederland waar de proef met het grootschalig testen wordt gehouden. De GGD wilde in de gemeente Dronten onder meer nagaan of inwoners met of zonder klachten bereid zijn om zich te laten testen. In totaal zijn er 17.250 huishoudens uitgenodigd. Het is niet bekend uit hoeveel mensen elk huishouden bestaat, maar zelfs met één persoon per huishouden zouden er in theorie 51.750 tests gedaan kunnen worden.
Minister: proef wel succesvol
Dat het er tot nu toe maar 14.000 zijn, is volgens minister De Jonge "lager dan de inzet was. We zullen dus na afloop goed moeten evalueren wat het effect is geweest." Wat die inzet was bij het begin van de proef, is niet bekend gemaakt.
Tegelijk nuanceert de minister: "Je kunt ook zeggen: er zijn wel 14.000 testen afgenomen, waarvan een groot aantal anders niet zou zijn afgenomen. Daardoor zijn er meer positieve gevallen in beeld gekomen. Dus dat het een succes is geweest, is zonder meer het geval, maar hoeveel kun je pas na afloop zeggen."
GGD-directeur Marjan Vluggen vindt het aantal van 14.428 tests tot nu toe "niet weinig. We zijn nog niet klaar." De pilot duurt nog tot en met 21 maart. Ze benadrukt dat het om een proef gaat. "Je spreekt vooraf een verwachting uit wat de opkomst zou kunnen zijn en dan is die wat lager. Maar ook dat is een uitkomst van de pilot." De conclusies moeten volgens Vluggen nog worden getrokken, onder meer over de mogelijkheid voor Drontenaren om zonder afspraak en zonder klachten langs te komen. Pas begin april kan de GGD de gegevens goed analyseren en half april zijn de resultaten bekend.
Geen acute situatie
Burgemeester Jean Paul Gebben zegt dat Dronten weliswaar geen 60 procent testpercentage heeft gehaald, maar dat er in zijn gemeente ook niet zo'n acute situatie was als in Lansingerland. Daar werd de bevolking in januari getest, omdat de Britse variant van corona er was uitgebroken. Niettemin is door grootschalig testen in de gemeente Dronten het aantal coronatests in Flevoland verdubbeld, zegt Gebben. "Die mensen die we er daardoor uitgehaald hebben, hebben anderen niet kunnen besmetten. De mensen die in quarantaine moesten, hebben we kunnen helpen met boodschappen doen of de hond uitlaten. Ik ben er best trots op dat we dat zo snel hebben kunnen organiseren." Gebben hoopt dat het aantal tests in de laatste week nog oploopt tot ongeveer 18.000.
Met de grootschalige test wilden de GGD en het RIVM weten hoe de bereidheid was om te testen en of Drontenaren bereid waren om te reizen voor een coronatest. In Dronten zelf en in Swifterbant is wel een teststraat, maar in Biddinghuizen niet. Tenslotte wilde de GGD ervaringen opdoen met de logistiek rond grootschalig testen, om hiervan te leren voor eventuele toekomstige situaties. Met het tegenvallen van het aantal testen en het tussentijds afschalen van het aantal testlijnen, is het de vraag of deze pilot daar voldoende informatie over heeft opgeleverd. Minister De Jonge wil grootschalig testen in elk geval in de toekomst als middel beschikbaar houden.
Bron: Omroep Flevoland