Innovatieve oplossingen voor huis en tuin Terrascompleet.nl
Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen
Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet
Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service
0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer

In vogelvlucht: de kolibrievlinder

Zondag 4 oktober 2015

BIDDINGHUIZEN - In de rubriek "In Vogelvlucht" neemt Dick van de Graaf van het Team Groenvoorziening u regelmatig mee naar bijzondere plaatsen of verschijnselen in de natuur rond Biddinghuizen. Deze keer: De Kolibrievlinder.

Tijdens één van mijn rondgangen in Biddinghuizen zag ik prachtig bloeiende vlinderstruiken. Niets vermoedend liep ik er naar toe om de bloeiende pluimen te bekijken. Ineens viel mij iets op wat ik niet gelijk kon thuis brengen. Ik bleef staan en vanaf een veilige afstand keek ik naar iets wat stil bij de bloemtuilen van de vlinderstruik bleef hangen. Het bleek de kolibrievlinder te zijn. Deze vlindersoort had ik ook nog nooit eerder gezien, wat bijzonder dat deze vlindersoort mijn pad kruiste!


De kolibrievlinder is een algemeen voorkomende soort en je kunt deze in heel Nederland tegenkomen. Net als het gelijknamig vogeltje kan deze vlinder stilhangen voor een bloem. Door middel van een snelle vleugelslag blijft hij op zijn plek hangen en dan haalt hij de "brandstof" in de vorm van nectar uit de bloem. Met hun lange roltong zuigen ze de nectar uit buisvormige bloemen.


Hoewel veel mensen de kolibrievlinder nog nooit gezien hebben of de soort niet kent, is het toch geen zeldzaamheid in Nederland. Vooral nu in september kunt u hem nog treffen.
De kolibrievlinder is de afgelopen jaren gewend geraakt aan de zachte winters, daarom zijn de meesten hier gebleven. Normaal gesproken trekken ze in het najaar terug naar Zuid – Europa waar ze overwinteren.

De kolibrievlinder legt haar eitjes stuk voor stuk op waardplanten van de diverse soorten walstro. Het eitje heeft een doorsnede van ca. 1 mm en lijkt sprekend op de bloemknoppen van het geslacht walstro. Dit is niet toevallig. Zo zijn de eitjes goed gecamoufleerd tegen roofdieren. Het ei komt na 6 tot 8 dagen uit waarbij de rups verschijnt.
Op het achterlijf is een opvallende structuur te zien, die de staartstekel wordt genoemd. Deze dient om vijanden af te schrikken. Een staartstekel komt voor bij de pijlstaartenfamilie. De kolibrievlinder is dus een vlinder uit de familie van de pijlstaarten.


De kolibrievlinder is overdag actief en foerageert het liefst op zonnige dagen en schuilt bij regenachtig weer. De vlinder vliegt zeer snel en beweegt snel van bloem naar bloem en de vleugels maken hierbij ook een zoemend geluid. Wat echter nog niet mee viel was het beestje te fotograferen. Het is mij uiteindelijk toch gelukt.

Ik hoop dat u deze kolibrievlinder ook eens tegen komt want deze onverwachtse kleine dingen maken een wandeling vaak extra interessant!

Dick van de Graaf


nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek In Vogelvlucht
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin
Terrascompleet.nl
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 3.5 °C
  • 0.0 mm
  • 6.7 °C
Weerstatistieken ->
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top