In Vogelvlucht: Niet de tulpenboom maar de beverboom
Vrijdag 28 maart 2014BIDDINGHUIZEN - Voor de rubriek In Vogelvlucht maakte Dick van de Graaf weer een aflevering. Deze keer: Niet de tulpenboom maar de beverboom.
"Tijdens het mooie voorjaarsweer vallen ons meerdere bloeiende struiken in Biddinghuizen op. Eentje wil ik er graag uitlichten, de magnolia, ook omdat de struik vaak een verkeerde naam mee krijgt."
Als we in Biddinghuizen rondwandelen of fietsen zien we de magnolia rijkbloeiend bij de mensen in de voortuin staan. Tulpenboom wordt hij vaak genoemd. Dit klopt echter niet. De enige echte tulpenboom is namelijk de liriodendron.
Beide bomen behoren wel tot dezelfde familie: Magnoliaceae. De groengele bloem van de van oorsprong Noord-Amerikaanse liriodendron lijkt enigszins op een lelie, maar ook op de tulp, vandaar de Nederlandse bijnaam tulpenboom.
Ook de magnolia heeft tulpvormige bloemen, waardoor vaak verwarring ontstaat. De Nederlandse bijnaam van de magnolia is echter de beverboom. Deze boomsoort wordt zo genoemd omdat men vroeger dacht dat een bepaalde soort magnolia's het lievelingsvoedsel was van de bever.
De boom vindt zijn oorsprong in Japan, China en Amerika, waar het klimaat over het algemeen iets warmer is dan in Nederland. Het nadeel van de meeste Magnolia soorten is de vroege bloei (vanaf 2e helft maart). Bij matige nachtvorst kan deze schade toebrengen aan de bloem. De bloemen sterven af en dit gaat dan ten koste aan de prachtige sierwaarde van deze soort.
In Nederland komen voornamelijk de magnolia soulangeana en de magnolia stellata voor. Beide soorten zijn "naaktbloeiers", dit wel zeggen dat er eerst bloemen tevoorschijn komen en later de bladeren. De soulangeana heeft grote wit-roze bloemen en kan zo'n vier tot vijf meter hoog worden en tot zo'n zeven meter breed uitgroeien. Deze magnoliasoort werd vroeger veel bij boerderijen aangeplant. De stellata is compacter en wordt maximaal drie meter hoog. De kleine stervormige bloemen van deze soort zijn zuiverwit.
"Natuurlijk zijn er in het voorjaar een groot aantal bomen en struiken waar een passend verhaal bij hoort. Ik wou de magnolia er voor dit moment uitlichten ook al omdat de soort af en toe een verkeerde naam mee krijgt. Dus voortaan als u de Magnolia ziet terugdenkend aan dit verhaal: de Beverboom."
Dick van de Graaf