In Vogelvlucht: De schoonheid van de natuur
Donderdag 20 februari 2014BIDDINGHUIZEN - Dick van de Graaf stuurde de redactie van BHZ-Net een nieuwe aflevring van de rubriek In Vogelvlucht. Dit maal is het onderwerp de schoonheid van de natuur.
Het is nog steeds winter, toch heeft de temperatuur al een enkele keer de dubbele cijfers aangetikt. Ik loop langs de oever en al speurend kijk ik of ik iets bijzonders tegenkom.
Het is altijd al mooi om buiten te zijn en volop te genieten wat de natuur te bieden heeft. Welk jaargetijde je er ook op uit gaat er is altijd wel iets te zien. Zo ook op deze zonnige middag in februari. In de verte zie ik een koppel zwanen, ik probeer er naar toe te lopen.
Een beetje verscholen achter het talud loop ik in de richting van deze mooie, elegante vogels. Ze zijn met z'n tweeën. Op een afstandje aanschouw ik dit prachtige paar. Wat een mooie weerspiegeling in het water, je kunt het zo niet tekenen.
Witte zwanen zijn standvogels in Nederland, dat wil zeggen dat ze het hele jaar rond in Nederland zijn en dus niet wegtrekken voor de winterkou.
Dit winterseizoen heeft het niet echt gevroren, water is lange tijd niet of helemaal niet dichtgevroren dus konden veel watervogels aan voedsel komen. Bij dit koppel zie ik geen jongen van het afgelopen jaar. Dit kun je duidelijk herkennen omdat deze jongen tot een 1e levensjaar donkerder van kleur zijn, daarna verkleuren ze naar helderwit. Een zwanenkoppel blijft hun hele leven bij elkaar en kunnen in het wild wel 20 jaar oud worden.
Iets verderop zie ik ook nog een blauwe reiger die zich rustig tussen het riet schuil houdt.
De blauwe reiger is een waadvogel, die voorzichtig door ondiep water schrijdt of doodstil wacht op een naderende prooi. Hij heeft een voorkeur voor een waterdiepte van 20 tot 40 cm. Als hij een prooi waarneemt schiet de kop met de lange snavel razendsnel vooruit. Bijzonder is dat hij daarbij blijkbaar precies met de breking van het licht op het grensvlak van lucht en water rekening houdt. De blauwe reiger is normaal gesproken een standvogel. Bij strenge winters krijgt de soort het er van langs en neemt de populatie enorm af.
Wat is het toch weer waardevol om dit moois te aanschouwen, het zijn vaak de simpelste dingen waar wij zo snel aan voorbij lopen. Om zo even bij deze (water)vogels stil te staan en op afstand waar te nemen ga je er toch anders naar kijken. Ik heb weer een leuk moment gehad, en hoop dat u dat ook heeft als u deze sierlijke vogels tegenkomt.
Wees wel alert en houd gepaste afstand.
Dick van de Graaf