In Vogelvlucht : De Plataan
Woensdag 2 oktober 2013BIDDINGHUIZEN - In deze aflevering van de rubriek In vogelvlucht wordt stil gestaan bij de boomsoort Plataan. Deze boomsoort komt u in Biddinghuizen o.a. tegen op de grotere grasvelden. Beeldbepalend zijn deze bomen op het evenemententerrein; daar vormen ze een mooie carré.
Ook komt u de plataan tegen rondom de voormalige school de Tamarisk locatie Koolzaadhof. Aan Het Gareel en Het Erf staan 2 bijzonder mooie exemplaren die u al een goed beeld geven van hoe een boom kan (uit)groeien. Elders in het dorp staan ook nog wel platanen, wie weet komt u ze tegen tijdens een wandeling of een fietstocht door het dorp.
Naamgeving
Het woord plataan is afgeleid van het Griekse platys wat plat of breed betekent en te maken heeft met de afgeplatte, brede kroon van de boom.
Soorten en hun kenmerken
De plataan wordt veel in steden aangeplant, omdat het een sterke boom is die geen last heeft van de vervuilde lucht. Zijn glanzende bladeren worden gemakkelijk door de regen schoongespoeld en de schors laat geregeld in grote plakkaten los, wat voorkomt dat de ademporiën in de bast verstopt raken.
De plataan, die wel 35 meter hoog kan worden, is sinds de zeventiende eeuw overal in Europa aangeplant. Al vroeg vormt zich een gladde, grijs- tot geelbruine schors. Een plataan groeit letterlijk uit zijn bast. Hij bladdert met onregelmatige, dunne schubben af (voornamelijk in juli). ledere boom vertoont hierdoor een ander patroon van groene, grijze en gele vlekken. Onder de losliggende schors overwinteren veel insecten. Bij oudere bomen is de stam vaak knoestig, kleurt donkergrijs en is gegroefd.
Gebruik
Het hout is vrij hard, niet duurzaam en dus niet geschikt voor buitenwerk. Het is licht van kleur, mooi gevlamd en daardoor geschikt voor binnenbetimmering. Het wordt gebruikt in de meubel- en wagenmakerij, voor het vervaardigen van kisten, geweerkolven, piano's en voor houtsnijwerk.
Dick van de Graaf