In Vogelvlucht : De Boomklever
Vrijdag 26 april 2013BIDDINGHUIZEN - Een nieuwe aflevering van de rubriek: In Vogelvlucht. In deze rubriek wijst Dick van de Graaf u op bijzondere ontdekkingen rond de natuur van Biddinghuizen. In deze aflevering: De Boomklever.
Tijdens één van mijn wandelingen kwam ik iets tegen dat ik graag met u wil delen:
In een nestkast was een paartje koolmezen bezig om een nest te maken. Dit duurde waarschijnlijk wat te lang want het werd “gekraakt “ door een paartje boomklevers. Deze vogels broeden veelal in natuurlijke holtes in bomen of in oude spechtenholen maar daarnaast ook wel in muurholten en in nestkasten.
Ik had er goed zicht op en hield mij een beetje schuil zodat ik dit paartje goed kon observeren. Wat gelijk opviel was dat de opening van het nestkastje was verkleind met steenhard opgedroogde klei. Deze vogel staat er om bekend dat hij de opening van de holte aanpast aan zijn grootte. Dit beschermt de vogel ook weer tegen indringers.
De boomklever is eerder te horen dan te zien. Een vele malen herhaald, luid “tswit” of een snel, trillend “tsiriri-riri” verraadt zijn aanwezigheid. Dit terwijl hij druk in de weer is om insecten te zoeken achter de boomschors. De boomklever heeft een gedrongen postuur, korte staart en de bovenzijde is blauwgrijs van kleur en de onderkant roodbruin. Hij dankt zijn naam aan het feit dat hij net zo gemakkelijk langs een stam omhoog als omlaag klimt.
De boomklever voedt zich voornamelijk met hazel- en beukennoten, eikels en zaden. En natuurlijk insecten die hij tussen de schors vandaan haalt. Hij heeft ook de gewoonte om noten e.d. in een spleet in de schors vast te zetten om ze vervolgens stuk te hakken. Ik heb met veel plezier dit prachtige schouwspel kunnen volgen.
Mocht u tijdens een wandeling in het bos een nestkastje of een holte tegenkomen waar de rand met modder is dichtgesmeerd dan is de kans groot dat het de boomklever is. Veel plezier met uw ontdekkingstocht naar de boomklever.
Dick van de Graaf