In Vogelvlucht: de kastanjemineermot
Woensdag 26 september 2012BIDDINGHUIZEN - Deze week een nieuwe aflevering van de rubriek In Vogelvlucht. Dit keer vertelt Dick van de Graaf over de kastanjemineermot.
Op diverse plaatsen in Biddinghuizen komen we de paardenkastanje tegen. Als we deze bomen eens van dichterbij bekijken zien we dat er allemaal bruine vlekken op de bladeren zitten. Dit is de schade van de kastanjemineermot.
Paardekastanjemineermot zorgt al een aantal jaren voor beroering in openbaar groen en bij de tuinliefhebber. De bladeren van paardenkastanjes krijgen bruine vlekken en verliezen vervroegd hun blad waardoor ze er erbarmelijk bij staan en jaar na jaar achteruitgaan.
De motjes zijn amper een halve centimeter groot en hebben een goudbruine kleur met enkele witte banden. Je kunt de volwassen motjes makkelijk terug vinden op de stam van uw paardenkastanje.
Nu zult u zich afvragen wat voor een schade deze motjes nu aanbrengen aan de bladeren van de kastanjeboom, het is echter zo dat niet de motjes maar de larven die mijnen (=gangen) vreten in het blad waardoor lelijke bladeren en vervroegde bladval optreedt. Zo kan men al zware bladbeschadiging waarnemen in de maanden mei en juni.
De jonge larven zijn ca. 1,5 mm groot en eten zich een baan in het blad, zij eten hierbij het bladmoes op en zo ontstaan dus de gangen. Dit is de kenmerkende bruine verkleuring van het kastanjeblad.
Er is echter niet zoveel aan te doen, er is wel één ding waar we het wat mee kunnen indammen en dat is zodra het blad is afgevallen gelijk opruimen. De mineermot overwintert als cocon in het afgevallen blad.
Als we dit nu gelijk opruimen en via het groenafval storten zodat het bij een composteerbedrijf wordt gebracht, dan worden de cocons van de mineermot op deze manier vernietigd.
Het wordt nu herfst, de bladeren beginnen te vallen. Mocht u eens in de beurt van de paardenkastanje komen, bekijk het blad dan eens van dichtbij; u zul versteld staan van de vraatschade van de kastanjemineermot.
Dick van de Graaf