Werkbezoek minister voor Natuur en Stikstof – Christianne van der Wal
Dinsdag 8 maart 2022BIDDINGHUIZEN - Op maandag 7 maart bracht de minister van Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal (VVD) een kort werkbezoek aan Dronten. Samen met VVD-Raadsleden Theo Vulink, Saskia Haarhuis-Veldman en lijsttrekker Barry Hoogezand stond het werkbezoek in het teken van de toekomst van het boeren en de uitdagingen die daarbij horen. Daarom ging het gezelschap langs bij fruitteler en boomkweker Frans Rijk uit Dronten en Maatschap van Nieuwenhuyzen uit Biddinghuizen
"Wat interessant en slim" was iets wat tijdens het werkbezoek vaak door de minister werd herhaald. De jonge ondernemers van de familie Rijk en familie Van Nieuwenhuyzen lieten ieder op eigen wijze zien hoe zij ondernemen en bespraken met de minister de uitdagingen voor de toekomst. In een fris voorjaarszonnetje leerde de minister over het natuurlijk bespuiten met klei in boomgaarden van de familie Rijk en over de biologisch-dynamische landbouw bij de familie Van Nieuwenhuyzen.
VVD-lijsttrekker Barry Hoogezand nam de minister ook mee in lokale uitdagingen rond huisvesting van arbeidsmigranten, windparken en bouwopgaven. De contacten tussen Den Haag en Dronten kunnen erg kort zijn.
Bij beide bedrijven wordt het goede van de natuur gebruikt. Frans Rijk liet zien dat ze door het spuiten van een natuurlijk kleilaagje op bomen schadelijke insecten konden weren en hoe hij de natuurlijke vijanden van schadelijke insecten probeerde te lokken om zo met zo min mogelijk spuiten gezonden en goede appels en peren te leveren. Ook lopen regelmatig schoolklassen door de boomgaard om te leren hoe appels en peren groeien en hoe je ze ook in je eigen tuin goed kunt verzorgen.
Bij de koffie in de kantine ging het gesprek verder over de uitdagingen rond stikstof, kennis bij consumenten over landbouw en natuur en de algehele stikstofproblematiek. Dit kwam ook terug bij het werkbezoek bij de familie Van Nieuwenhuyzen die naast een biologisch dynamisch akkerbouwbedrijf ook schapen hebben en dit vlees zelf vermarkten (Flevolamb). Zij zoeken continu manieren om ook sociaal-maatschappelijk zoveel mogelijk impact te hebben, door bijvoorbeeld goed samen te werken met de Warmonderhof en het ontvangen van schoolklassen.
De minister gaf na afloop aan dat het leerzaam was om met de jonge ondernemers te praten over hun kansen, maar ook over hun zorgen. Barry Hoogezand gaf aan dat het fijn is om de minister te laten zien hoe het hier in Dronten aan toe gaat en we zo onze lokale voorbeelden aan Den Haag kunnen meegeven.