Al ruim 8.000 keer per brief gestemd
Vrijdag 12 maart 2021BIDDINGHUIZEN - Ruim 8.000 stemgerechtigden hebben hun stem inmiddels per post uitgebracht. Dat blijkt uit een rondgang langs de Flevolandse gemeenten. Kiezers boven de 70 jaar kunnen bij de komende Tweede Kamerverkiezingen hun stem per post uitbrengen. Dat verkleint de kans op coronabesmettingen in deze groep.
Almere heeft de meeste stemmen per post binnen, zegt Theresa Versteegt, projectleider verkiezingen van de gemeente. "We hebben 3115 stemmen binnengekregen en dat ligt ongeveer in de lijn van de verwachting", zegt Versteegt. "De groep 70-plussers is een trouwe groep kiezers."
In Lelystad zijn inmiddels 2113 stemmen binnen, in Dronten 1117 en in Zeewolde 350 stemmen. In de gemeente Noordoostpolder zijn 1400 briefstemmen binnengekomen. De gemeente Urk heeft nog geen cijfers aangeleverd.
De meeste briefstemmen zijn per post binnengekomen maar er komen ook stemmen binnen van kiezers die hun stem langs komen brengen. Eén van hen is Henk Meijer. "Ik vind het wel makkelijk zo." Meijer is blij dat hij voor de verkiezingen niet naar de stembus hoeft. "We zijn al wat ouder en dan wil je de kans op een besmetting zo klein mogelijk houden."
Zijn alle briefstemmen geldig?
Stemmen per brief gaat niet overal even goed. Het stemgeheim zorgt ook bij briefstemmen voor een strikte procedure. En niet iedere kiesgerechtigde heeft de regels goed opgevolgd. In Almere is 4 procent van de briefstemmen niet geldig.
"Mensen hebben twee setjes gekregen", legt Theresa Versteegt van de gemeente Almere uit. "Eén setje met een stempas en daarna nog een setje met een stembiljet er in en een retourenvelop. Daar staat ook op dat die envelop voor het stembiljet is. Die moet na het invullen in die envelop. En die gesloten envelop moet in de retourenvelop waar ook de stempas in mag. Iedere briefstem die niet zo wordt ingeleverd, is niet geldig."
Het idee achter de envelop in de envelop, heeft alles te maken met het stemgeheim. Ga je fysiek stemmen, dan lever je je stempas in bij het stembureau. En dan krijg je daar het stembiljet. En wat je daar invult, dat gaat niemand iets aan. Met briefstemmen moet dat net zo gaan. Die stempas, met daarop je naam, mag niet open en bloot bij het stembiljet zitten, met daarop je keuze. Want dan is het stemgeheim gebroken. En daar gaat het nog wel fout.
Kan een fout rechtgezet worden?
"Mensen die denken dat ze het verkeerd hebben gedaan, kunnen dat nog rechtzetten", zegt Versteegt. "Een nieuw stembljet kunnen we zo meegeven of opsturen. Het aanvragen van een nieuwe stempas is een ander verhaal. Mensen die een nieuwe stempas digitaal willen aanvragen, kunnen dat doen tot 12 maart 17.00 uur Willen mensen daarna nog een stempas, dan moeten ze daarvoor naar de balie op het stadhuis komen."
Bron: Omroep Flevoland