Truc helpt Windplan Groen aan stikstofvergunning
Vrijdag 25 oktober 2019BIDDINGHUIZEN - De initiatiefnemers van Windplan Groen in Dronten gebruiken een slimme truc om de bouw van het windmolenpark mogelijk te maken. Ze benutten de stikstofrechten van twee niet gebruikte pluimveebedrijven, maar die worden eerst weer tijdelijk in bedrijf genomen met duizenden eenden in de stallen.
Zo lijkt het dat de stikstof van werkende pluimveebedrijven wordt gecompenseerd.
Deze constructie bevestigt voorzitter Wim Luijkx van Windplan Groen. Dat er eerst twee bedrijven opnieuw gevuld worden met pluimvee, hebben de initiatiefnemers, de gemeente Dronten en provincie Flevoland eerder niet gemeld. De constructie is donderdag als eerste gemeld door nieuwssite De Drontenaar. In de praktijk betekent het opnieuw opstarten van de bedrijven dat er de komende jaren juist méér in plaats van minder stikstof uitgestoten wordt.
Windplan Groen wil 90 windturbines bouwen in het oosten van Flevoland, in de omgeving van Ketelhaven, Dronten en Biddinghuizen. Door de uitspraak van de Raad van State van eind mei over stikstof is de bouw in de knel gekomen. Als de molens er staan, stoten ze geen stikstof uit. Bij de bouw van de turbines gebeurt dat wel. Deze uitstoot moet gecompenseerd worden.
Als compensatie voor de uitstoot zijn twee niet-actieve pluimveebedrijven gekozen. In een brief aan de gemeenteraad van Dronten schreef het college van B en W op 8 oktober dat de bedrijven zouden worden benut voor de bouw van de windturbines, opslag en kantoor.
Luijkx bevestigt nu dat de bedrijven eerst weer in gebruik worden genomen als pluimveebedrijf en dat pas dan de vergunning en ammoniakrechten van de eigenaar (vergunninghouder) kunnen worden ingetrokken. Tot de bouw zullen er eenden in de stallen rondlopen. Luijkx wil absoluut zeker weten dat het Windplan Groen straks een rechtsgeldige vergunning overneemt van een pluimveebedrijf dat in bedrijf is. Een vergunning die slechts op papier bestaat zou mogelijk niet voldoende zijn.
De provincie en de gemeente hebben volgens Luijkx met deze oplossing ingestemd. Hij wil niet zeggen om welke twee bedrijven het gaat.
Windplan Groen hoopt dit jaar de SDE-subsidie van het Rijk te krijgen. De initiatiefnemers houden rekening met juridische bezwaren en een gang naar de Raad van State. Een procedure daar kan een half jaar tot een jaar duren. Het park moet uiterlijk in 2023 klaar zijn om aan de subsidievoorwaarden te voldoen.
Bron: Omroep Flevoland