Windplan Groen dooft rode avond- en nachtverlichting
Donderdag 22 augustus 2024BIDDINGHUIZEN - Windplan Groen, het grootste windpark op Nederlandse bodem, dooft de rode avond- en nachtverlichting. Nieuw geïnstalleerde detectietechniek maakt het mogelijk de verlichting alleen nog te laten branden als er vliegverkeer dicht in de buurt komt. Een langgekoesterde wens van omwonenden van Dronten, Biddinghuizen en Ketelhaven gaat hiermee in vervulling.
Na een korte testperiode wordt vandaag het nieuwe systeem operationeel en gaat Windplan Groen 's nachts 'op zwart'.
Verplichte verlichting
De lampen op windturbines, ook wel obstakelverlichting genoemd, zijn er om te voorkomen dat laagvliegende vliegtuigen of helikopters per ongeluk tegen turbines aan vliegen. Overdag branden er witte lichten, 's nachts rode. Deze obstakelverlichting is wettelijk verplicht voor alle windturbines met een tiphoogte van meer dan 150 meter.
Succesvolle testperiode
Het uitzetten van de avond- en nachtverlichting volgt op een succesvolle testperiode van enkele weken, die medio juli van start ging. In die periode is getest of alle signalen goed doorkomen en of de rode lampen van de in totaal 86 windturbines van de 11 windparken van Windplan Groen ook daadwerkelijk aangaan als kleine vliegtuigen en helikopters de turbines te dicht naderen.
Goede buur
"Het definitief uitzetten van de avond- en nachtverlichting past bij onze wens om een goede buur te zijn voor onze omgeving", zegt Allard van der Steege, voorzitter van Windkoepel Groen, de organisatie achter de 11 windparken. "Wij snappen dat sommige omwonenden de rode lampen als overlast ervaren en hebben daarom al een tijd geleden besloten te investeren in techniek die de lichthinder vermindert. Dat is overigens niet verplicht, maar wij vinden dat logisch. Daarbij zijn wij geholpen door de provincie Flevoland. Die riep voor dit soort systemen een subsidieregeling in het leven en heeft zich bij ons hard gemaakt voor de realisatie van het systeem. Dat waarderen wij."
Unieke omvang
De naderingsdetectie van Windplan Groen, in jargon Aircraft Detection Lighting System (ADLS), is niet uniek, maar wordt wel voor het eerst toegepast op 11 windparken tegelijk. Windparken met allemaal verschillende eigenaren. Volgens Van der Steege laat dit de kracht zien van Windkoepel Groen, die in staat is gebleken als één groot windpark te opereren. "Niet alleen in de ontwikkelfase en tijdens de bouw, maar ook in de beheer- en onderhoudsfase. Wij zorgen 25 jaar voor impact in de omgeving. Het is daarom goed om in die periode ook als collectief aanspreekbaar te zijn. En te blijven werken aan verbeteringen."
Werking systeem
Het systeem van Windplan Groen werkt met antennes op 7 windturbines verdeeld over het windpark. Deze antennes vangen de signalen op van transponders, die standaard in vliegtuigen zitten. De antennes geven de data van de signalen door aan een serverstation, dat razendsnel bepaalt waar de vliegtuigen zich bevinden. Als blijkt dat een vliegtuig dicht in de buurt komt van het windpark, stuurt de server een signaal naar de centrale computer van Windplan Groen, die op z'n beurt in een fractie van een seconde de rode lampen inschakelt op de windturbines. Nadat het vliegtuig het waarschuwingsgebied heeft verlaten, blijft de rode obstakelverlichting nog minimaal 1 minuut branden.
Achtergrond
Omwonenden ervaren soms overlast van de obstakelverlichting van windparken. Daarom zijn de windsector en de overheid op zoek gegaan naar alternatieve technieken waarmee de verlichting zoveel mogelijk kan worden uitgezet. Deze technieken zijn in het buitenland gevonden en begin 2022 zijn de eerste systemen door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) voldoende getest voor de Nederlandse situatie. Windplan Groen is het grootste windpark op land dat deze detectietechniek nu toepast. Met deze techniek is de middenweg gevonden tussen het bewaken van de luchtvaartveiligheid en het tegemoetkomen aan wensen van omwonenden. Overdag blijven de witte lampen continu branden.
Over Windplan Groen
Windplan Groen is één van de vier windplannen in de provincie Flevoland dat is voortgekomen uit het provinciale Regioplan Windenergie Zuidelijk en Oostelijk Flevoland (2016). Windplan Groen is ontwikkeld in de gemeente Dronten, in Oost-Flevoland, en bestaat uit 86 windturbines verdeeld over 11 windparken. Bij elkaar zorgen die voor een opgesteld vermogen van zo'n 500 MW en leveren ze jaarlijks ongeveer 1,9 miljard kWh duurzame stroom. Dat is evenveel elektriciteit als jaarlijks in de gehele provincie Flevoland wordt gebruikt. Windplan Groen is eigendom van ruim 400 eigenaren in de directe omgeving van het windpark.