Landschapsbeheer krijgt steun voor aanpak berenklauw
Dinsdag 1 augustus 2017BIDDINGHUIZEN - Landschapsbeheer Flevoland is blij dat gemeenten en andere landbeheerders verplicht worden om de reuzenberenklauw en de springbalsemien te bestrijden. Door Europese wetgeving is het vanaf woensdag verboden om de plant onder meer te telen en te verkopen.
De planten zijn op de lijst van invasieve exoten gezet, die als schadelijk worden gezien voor de biodiversiteit en de menselijke gezondheid.
Vooral de reuzenberenklauw is al wijdverspreid in onze provincie. Tot dusver bestrijdt Landschapsbeheer Flevoland die nu alleen in de eigen gebieden. De organisatie wil zich nu graag inzetten om in samenwerking met de overheid de plant in heel Flevoland aan te pakken. Zo gedijt de berenklauw goed langs de provinciale Gooiseweg en de plant wordt daar nu ongemoeid gelaten.
Berenklauwen achter de Havenweg
Meer dan tien jaar
Landschapsbeheer is al meer dan tien jaar bezig om de reuzenberenklauw te bestrijden. De plant heeft geen natuurlijke vijanden waardoor die zich snel kan verspreiden. Andere plantsoorten raken daardoor in de verdrukking en de brandharen van de plant kunnen bij mensen nare brandwonden veroorzaken.
Bestrijden
Om de plant te bestrijden moet worden voorkomen dat de zaadjes zich verspreiden. Dat wordt gedaan door ongeveer 25 meter rondom de berenklauw de planten weg te maaien. De plant wordt ook op andere manieren bestreden. In onder meer Almere wordt de reuzenberenklauw momenteel tegengegaan met schapen, zij eten de plant op. Onlangs presenteerden scholieren uit Zeewolde een speciale grondboor die de wortels van de plant verpulveren.
Bron: Omroep Flevoland