1
2
3
4
5
6
7
8
Volgende >>
28-03-2025 Met de overgang naar de zomertijd op 30 maart worden weggebruikers in Flevoland gewaarschuwd voor een toename van het aantal aanrijdingen met wilde dieren. Doordat de klok wordt verzet, valt de ochtend- en avondspits samen met de actieve periodes van onder meer reeën, damherten en edelherten.
21-03-2025 De Aziatische hoornaar, een invasieve wespensoort, wordt steeds vaker gesignaleerd in Flevoland. Sinds de eerste meldingen in 2017 in het zuiden van Nederland, heeft de soort zich verder verspreid naar andere delen van het land. Vorig jaar werden ook in onze gemeente nesten gevonden.
17-03-2025 Landschapsbeheer Flevoland heeft met de hulp van vrijwilligers ruim 230 meter aan zwaluwwanden voorbereid voor het broedseizoen. In totaal zijn 1200 nestgaten gevuld met vers rivierzand. Dit werk is uitgevoerd door 33 vrijwilligers, die samen 65 uur hebben besteed aan het project, onder andere in Biddinghuizen.
14-02-2025 De directeur van Landschapsbeheer Flevoland roept windparkeigenaren op om maatregelen te nemen tegen de sterfte van zeearenden door windturbines. Deze oproep volgt na de vondst van een dode jonge zeearend onder een turbine in Swifterbant. De vogel, geringd in 2024 in de Lepelaarplassen, onderstreept volgens hem de noodzaak om samen naar oplossingen te zoeken.
13-02-2025 Op donderdag 27 februari vindt er een natuurwandeling van IVN, afdeling Dronten plaats in het Dorpsbos van Biddinghuizen. Tijdens deze wandeling wordt een deel van het bos verkend, waaronder het eiland dat door vrijwilligers wordt beheerd in samenwerking met Landschapsbeheer Flevoland.
29-01-2025 Op dinsdag 11 februari organiseert IVN-afdeling Dronten een natuurwandeling bij de Bremerberg. De wandeling start om 09.30 uur vanaf het kantoor van Staatsbosbeheer aan de Strandgaperweg, een zandpad tegenover de Bijsselseweg bij de Spijkweg.
28-01-2025 In Flevoland verdwijnen de komende tijd honderden essen vanwege essentaksterfte, een ziekte die wordt veroorzaakt door een schimmel. Dit geldt voor verschillende locaties, waaronder Biddinghuizen en Noordoostpolder. De bomen sterven af doordat de schimmel de sapstroom aantast, wat ook het risico verhoogt dat takken spontaan afbreken.
13-01-2025 In het bos in Biddinghuizen worden onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd aan bomen, bermen en watergangen. De gemeente Dronten gaat in 2025 enkele bestaande paden verbreden en uitbreiden om de toegankelijkheid van het bos te verbeteren.
05-11-2024 Bij kunststof recyclingbedrijf Van Werven in Biddinghuizen werkten afgelopen zaterdag 25 vrijwilligers aan natuurbehoud tijdens de Nationale Natuurwerkdagen. Onder de vrijwilligers bevond zich een groep scouts die enthousiast meehielp om jonge boompjes te verwijderen, zodat orchideeën meer ruimte krijgen om te bloeien.
17-10-2024 Op zaterdag 2 november vindt de Natuurwerkdag plaats op het terrein van Van Werven in Biddinghuizen. Van 10.00 tot 13.00 uur worden vrijwilligers uitgenodigd om te helpen bij verschillende werkzaamheden, zoals het verwijderen van boompjes en struiken, het schoonmaken van poelen en het zagen van hout.
07-10-2024 De nieuwe runderen en paarden in het Harderbos kregen op Dierendag een bijzondere verrassing. Na enkele maanden acclimatiseren in een kleinere 'wenweide', mogen de dieren nu vrij grazen in het hele gebied.
10-09-2024 Op donderdag 26 september organiseert IVN Dronten een natuurwandeling door de Ellerslenk, een bijzonder gebied in Oostelijk Flevoland. Dit terrein van ruim 60 hectare is een van de weinige plekken waar het oorspronkelijke reliëf van de oude Zuiderzeebodem behouden is gebleven.
07-09-2024 Op vrijdag 1 november vindt er in Biddinghuizen een Natuurwerkdag plaats op het bedrijventerrein Van Werven. Van 10.00 tot 13.00 uur helpen deelnemers met het verwijderen van jonge bomen en struiken, het schoonmaken van poelen en het zagen van bomen.
03-08-2024 De jaarlijkse Landelijke Tuinvlindertelling vindt dit eerste weekend van augustus plaats. Vorig jaar was het klein koolwitje de meest getelde vlinder, gevolgd door de atalanta.
25-07-2024 Vanaf 1 augustus is er een subsidie beschikbaar voor organisaties in Flevoland die inwoners bij de natuur willen betrekken. De subsidie, die loopt tot en met 31 december 2026, is bedoeld voor non-profitorganisaties die samenwerken met burgers en maatschappelijke organisaties op het gebied van natuur en biodiversiteit.
22-07-2024 Bijna de helft van de inwoners van Flevoland vindt dat de wolf niet thuishoort in Nederland. Dit blijkt uit een onderzoek van ANP en Kieskompas, waarbij een vragenlijst werd rondgestuurd.
24-06-2024 De werkzaamheden bij het kunstwerk RIFF in Biddinghuizen duren zeker tot na de zomer van 2025. Staatsbosbeheer, verantwoordelijk voor de aanleg van nieuwe natuur in het gebied, meldt dat de oorspronkelijke planning van afronding dit jaar niet haalbaar is gebleken.
17-05-2024 Op zaterdag 25 mei is het zo ver: Gemeente Dronten, Oost Flevoland Woondiensten en het IVN biedt hulp bij het maken van meer natuur in eigen tuin. Bij het inleveren van 9 tegels (en ook zand mag worden ingeleverd) krijgt iedereen verse tuinaarde en een plantenpakket.
26-04-2024 Een groene tuin geeft niet alleen een vrolijk uitzicht, maar is ook essentieel voor welzijn en de natuur. Daarom slaan IVN Flevoland, Gemeente Dronten en OFW de handen ineen om inwoners te helpen bij het vergroenen van hun tuinen met een tegelruilactie op 25 mei. IVN deelt 120 gratis plantenpakketten uit in Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant. Alle inwoners van de gemeente Dronten mogen langskomen.
26-03-2024 De provincie Flevoland heeft van de rechter groen licht gekregen om voorlopig door te gaan met het afschieten van reeën, in het kader van de verkeersveiligheid. Dit besluit volgt op een rechtszaak aangespannen door dierenrechtenorganisaties Fauna4Life en AnimalRights tegen de provincie.
12-03-2024 Door de warmste februari ooit gemeten, zijn teken dit jaar ongebruikelijk vroeg actief. In de provincie zijn reeds meerdere meldingen van tekenbeten geregistreerd. Deze beten kunnen leiden tot de ziekte van Lyme, waarschuwt bioloog Arnold van Vliet [url=https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/371358/teken-zijn-extra-vroeg-dit-jaar-je-kan-nu-al-een-beet-oplopen]bij Omroep Flevoland[/url].
29-02-2024 In de gemeente Dronten biedt de Spijkvijver een unieke natuurbelevenis. Het gebied rondom de vijver, kenmerkend door het vele zand vanwege de graafwerkzaamheden, huisvest een bijzondere flora en fauna. De hoge kwaliteit van het water in de vijver draagt bij aan de rijkdom van het gebied, waar dit voorjaar de wilgen, kerspruimen en mogelijk de gele kornoelje in bloei staan.
26-02-2024 Het Cultuurfonds verhoogt de investering in natuurprojecten met 2 miljoen euro bovenop de jaarlijkse bijdrage van 1,5 miljoen euro. Deze beslissing volgt op de constatering dat 2023 het warmste en natste jaar was, met significante klimaatveranderingseffecten. Het fonds benadrukt de urgentie van het versterken van klimaatbestendige natuur om het Nederlandse landschap en de biodiversiteit te beschermen.
15-01-2024 Op woensdag 31 januari verzorgt Petra Borsch van Landschapsbeheer Flevoland een online lezing over de eikenprocessierups. Deze lezing belicht de levenscyclus van de rups tot de nachtvlinder en bespreekt de natuurlijke bestrijding van de overlast die de rups kan veroorzaken.
06-12-2023 In haar nieuwste column voor BHZNet.nl neemt Martine Dubois ons mee op een fascinerende reis, waar ze parallellen trekt tussen de magie van Sinterklaas en de wonderlijke wereld van vleermuizen. Met de levendige herinnering aan Sinterklaas en zijn Pieten, die cadeaus en pepernoten brengen, stelt ze de vraag: wat maakt vleermuizen anders dan deze geliefde figuren?
1
2
3
4
5
6
7
8
Volgende >>