In vogelvlucht: natuurterreintje Bremerbergweg – Kokkelweg
Donderdag 25 juli 2013BIDDINGHUIZEN - De eerste rubriek In Vogelvlucht ging over het natuurterreintje Bremerbergweg – Kokkelweg. Dit was op vrijdag 28 september 2007. Dick van de Graaf kijkt na zes jaar hoe het vergaan is met dit stukje groen aan de rand van Biddinghuizen.
Vanaf september 1999 hebben wij het niet meer wekelijks gemaaid, we wilden eens kijken wat er zou gaan groeien als we er niets meer aan zouden doen. Wel werd één keer per jaar in de nazomer het hoge gras en riet gemaaid en afgevoerd. Zouden we dit niet doen dan zou het stukje wel erg ruig worden en komen er op den duur bomen te staan. Dat wilden we niet omdat dit stukje zich daar niet voor leent.
Nu anno 2013 zien we dat we toch wel een aantal stadia hebben doorstaan. In het begin hebben er honderden orchideeën gestaan. Tijdens deze inventarisatieronde kwamen we er nog wel een aantal tegen, maar lang niet meer zoveel als toen. Het riet is ook enorm teruggedrongen. Dit komt voornamelijk doordat het veldje vol staat met grote ratelaar.
Dit is een halfparasiet d.w.z. dat hij groeit op wortels van andere planten. Dit is dan ook goed te zien aan het riet dat nu zo klein blijft.
Echter op het talud groeit nog wel veel riet en hoog gras, daarom hebben we op dit moment deze rand een keer extra gemaaid en het maaisel afgevoerd zodat het niet te ruig wordt.
Nu het gemaaid is krijgen we ook een beter zicht op het middelste gedeelte van dit natuurstukje. Het afvoeren van het maaisel doen we om rust in de bodem te krijgen en er niet te veel storing in aan te brengen. We willen het niet verrijken aan voedingsstoffen.
Wat op dit moment opvalt, is dat er enorm veel brunel staat. Gewone brunel (Prunella vulgaris) is een plant uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Het is een laagblijvende, enigszins behaarde plant die voorkomt op grazige plaatsen. Het plantje is vaak voorzien van een purperen waas. De stengel is vierkantig en onderaan kruipend. De dichte bloeiwijze is de aanleiding tot de alternatieve naam 'bijenkorfje'. Het plantje wordt niet zo hoog (ca. 20cm) en wordt druk bezocht door bijen en hommels.
De knotwilgen zijn ook al aardig uitgegroeid en geven dit stukje al een aardig landelijke uitstraling. Wie weet komt er eens een wilde eend in broeden of zoekt een paartje steenuilen hier haar onderkomen.
We zullen het in de gaten houden.
Dick van de Graaf