In Vogelvlucht: De Beuk van haag tot boom
Donderdag 27 juni 2013BIDDINGHUIZEN - In het dorp Biddinghuizen komen we een aantal boomsoorten tegen die met verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden. Eén er van is de beuk (Fagus sylvatica). De beuk komt in een aantal vormen voor: de recht opgaande vorm, treurvorm, zuilvorm en de geknipte vorm.
Als je een kleine spil van een beuk aanplant en je laat deze groeien dan heb je over een 30 jaar een prachtige boomvorm van een beuk in de tuin. Laat je deze helemaal tot een volwassen eindbeeld groeien - je bent dan wel 100 tot 150 jaar verder - dan heb je een boom van 30 meter hoog en 30 meter breed. Dan moet alles natuurlijk wel mee zitten dus de boom moet stormen overleven en geen ziekte en plagen ondervinden.
Een geplante spil kunnen we ook tot een geknipte vorm maken. De beuk is zeer geschikt om in de openbare ruimte en in de particuliere tuin een haag of een modelvorm van te knippen. De hagen knip je doorgaans 2 keer per jaar (in juni en september) zodat een mooie strakke vorm ontstaat.
Houdt er wel rekening mee dat de beuk geen zonlicht op de stam kan verdragen. Als direct zonlicht op de stam komt kan er zonnebrand ontstaan. De bast en de transportvaten worden dan te warm en raken aan de “kook”. De boom kan er zelfs aan dood gaan. Houdt er dus met het aanplanten van een beuk als boom- en haagvorm altijd rekening mee dat de stam bedekt is met zijn eigen takken, zodat de stam niet direct met het zonlicht in aanraking komt.
In het beukenbos zijn op dit moment duidelijk de vierlobbige omhulsels te zien waar de beukennootjes in zitten. In het dagelijkse voorbijgaan in het beukenbos valt ons dat misschien helemaal niet zo op. Maar als we de beuk eens van dichtbij bekijken zien we de ware schoonheid van deze prachtige boom. Mocht u nieuwsgierig zijn geworden, ga eens de vormen van de beuk bekijken die we in het dorp op diverse plaatsen tegen kunnen komen.
Dick van de Graaf