Preventief strooien
Vrijdag 2 december 2011BIDDINGHUIZEN - Op 10 november is het strooiseizoen 2011/2012 gestart. Dit seizoen wordt er door de gemeente preventief gestrooid. De strooiauto's zijn vervangen en nu uitgerust met de mogelijkheid om nat te strooien.
Dit heeft als voordeel dat er met minder zout gestrooid wordt en is dus een bezuiniging.
Voordelen
Preventief strooien/natstrooien heeft verschillende voordelen:
- Sneller resultaat
- Geen verwaaiing naar de berm
- Zout blijft beter op het wegdek liggen
- Vooraf mogelijk, voordat het glad is
- Een besparing in strooizout
- Minder belasting voor het milieu
- Minder aantasting van het openbaar groen
Uitgangspunten
De uitgangspunten voor preventief strooien zijn:
- De gemiddelde strooifrequentie is 34x per seizoen (over de laatste 10 jaar)
- De duur van het gladheidseizoen is 20 weken (10 november 2011 - 29 maart 2012)
- Er wordt preventief gestrooid tussen 4.00 en 23.00 uur
- In wijken en industriegebieden wordt alleen gestrooid op de routes die op de kaart zijn aangegeven
- In het buitengebied worden enkele wegen gestrooid
- Alleen op de kaart aangegeven voetgangersgebieden en bushaltes worden gestrooid
- Op verzoek vindt geen incidentele gladheidbestrijding plaats
- Voor € 1,00 per 10 kilo kunnen particulieren zout kopen bij de Milieustraat in Dronten
Wilt u weten waar precies gestrooid wordt, dan kunt u de strooiroutes inzien in het gemeentehuis, bij de wijkposten en op www.dronten.nl.
Uitrusting strooiautos
De strooiauto's zijn voorzien van een gemakkelijke bediening om de strooibreedte tijdens het rijden bij te stellen bij o.a. wegversmallingen en -verbredingen, parkeerstroken en aanliggende fietspaden. Om de veiligheid van de chauffeur en de medeweggebruikers te garanderen is deze bediening gebruikervriendelijk. Met tiptoetsen kan het strooiprogramma bijgesteld worden.
Om een duidelijke registratie te krijgen van wat er waar en wanneer gestrooid wordt zitten er GPS-systemen op de strooiers. Deze geven de chauffeurs de te rijden route aan. Het systeem registreert de gereden route, de strooibreedte en het aantal grammen zout per m2. Deze manier van registreren is van belang om afwijkingen in en het effect van de gladheidbestrijding te beoordelen en kan essentieel zijn bij het beoordelen van klachten en aansprakelijkstellingen.
Zelf verantwoordelijk
De gemeente zorgt voor het sneeuw- en ijsvrij maken van aangegeven wegen en voetpaden en kan niet alles sneeuw- en ijsvrij maken. U kunt zelf helpen om de veiligheid in uw straat te verbeteren! Maak bij sneeuwval uw straat of stoep sneeuwvrij met een sneeuwschuiver en veeg dit na met een bezem. Hierna kunt u strooien met strooizout.
Strooizout is verkrijgbaar bij de Milieustraat (Schipbeek 30, Dronten), de Havenweg 1 in Biddinghuizen en bij De Steiger (Heraldiek 2, Swifterbant). Denk hierbij ook aan buurtbewoners die slecht ter been zijn. Gaat u eropuit, draag dan passend schoeisel waarmee u grip heeft in de sneeuw. Maar zorg er vooral samen met uw buren voor dat de buurt begaanbaar blijft.
Jaarlijkse evaluatie
Ieder jaar wordt gekeken of er aanpassingen van het beleid nodig zijn. In 2012 wordt het strooisiezoen 2011-2012 weer geëvalueerd. De uitkomst hiervan is input voor het gladheidbestrijdingplan 2012-2013.
Bron: Gemeente Dronten
Links: