In Vogelvlucht : De spinselmot
Maandag 30 mei 2011BIDDINGHUIZEN - Als we een rondje om het dorp lopen, valt ons op een gegeven moment wel iets raars op.
Bomen en struiken zitten volop in het blad en zo ineens staat daar een boom of struik die geen bladeren meer heeft en helemaal onder de spinseldraden zit.
Na wat onderzoek gedaan te hebben, blijkt dit het werk te zijn van de spinselmot. Dit is een vlinder onaanzienlijk klein, wit van kleur met zwarte stippen.
In het najaar worden eitjes gelegd, de larven overwinteren en komen dan in mei tot ontwikkeling. Als larve beginnen ze van de groene blaadjes te eten. De familie van de rosaceae (appelachtigen) moeten het vaak ontgelden. Het larfje wordt op een gegeven moment een rups en dan begint het pas. Hele bomen en struiken worden ingekapseld met een soort spinnenrag en het doet een beetje spookachtig aan.
De rupsen verplaatsen zich via deze spinseldraden en voelen zich tamelijk veilig achter het gesponnen web. Alles wat nu aan groen aan de boom of struik zit, wordt opgegeten en dat is nu gelijk het spookachtige en mysterieuze aan dit vlindertje. In de maand juni ontwikkelen de rupsen zich tot een vlinder.
Dan pas kan de boom of struik zich herstellen. Als de bomen of struiken maar voor de langste dag opnieuw uitlopen, is er nog genoeg tijd om te herstellen en nieuwe knoppen voor het volgend groeiseizoen te maken.
Mocht u deze verschijnselen tijdens een wandeling tegen komen dan weet u nu het verhaal dat hierbij hoort.
Team groenvoorziening Biddinghuizen