In Vogelvlucht : De Toverhazelaar
Woensdag 2 februari 2011BIDDINGHUIZEN - Het is nog volop winter hoewel we ‘s avonds al wel een beetje merken dat het langer licht blijft. We verlangen eigenlijk al een beetje naar het voorjaar. In dit jaargetijde zijn er nog maar weinig heesters en bollen die bloeien.
Struiken die in het winterseizoen bloeien, moeten wel bestand zijn tegen sterk wisselende temperaturen.
Eén van die struiken is de toverhazelaar. Er zijn vele soorten met verschillende kleuren van
goudgeel naar lichtgeel tot bronskleurig.
De struiken zijn in deze periode bladloos en worden door de wind bestoven. Doordat ze geen bladeren hebben, wordt de kans op bestuiving door soortgenoten vergroot.
Het is een opvallende verschijning, de struik bloeit op 2-jarig hout. De bloemen verschijnen in proppen langs de takken en bestaan uit lintvormig blaadjes.
Door hun bijzondere uiterlijk zijn de bloemen van de Hamamelis (toverhazelaar) met geen andere struik te vergelijken. Bij windstil weer is een uitzonderlijke zoete geur te ruiken.
De naam van de toverhazelaar is eigenlijk heel goed gekozen. In Japan, het gebied waar de struik vandaan komt, bloeit de struik gewoon in het voorjaar, zelfs als de bladeren al verschenen zijn. Buiten Japan bloeien de struiken echter wel zonder bladeren. Waarom, dat weet niemand. En zo is de Hamamelis mollis één van de onopgeloste geheimen van de natuur.
Maakt u een wandeling in het dorp, kijkt dan eens goed of u de toverhazelaar ziet bloeien. In het gemeenteplantsoen is de kans klein dat u er één tegenkomt. De laatste jaren zijn er wel op diverse plekken in het dorp struiken toverhazelaar aangeplant. U maakt de meeste kans deze bijzonder mooie struik aan te treffen in particuliere tuinen.
Team groenvoorziening Biddinghuizen