Aaltjes workshops Heyboer druk bezocht
Zaterdag 14 maart 2009BIDDINGHUIZEN - Afgelopen weken hielden De Groene Vlieg en gewasbeschermings- en loonwerkbedrijf Heyboer BV verscheidene “workshop” bijeenkomsten over de aaltjesproblematiek in Flevoland. Voor veel akkerbouwers een interessante bijeenkomst waar veel kennis kon worden gedeeld.
Nematoloog B.Verschoor van De Groene Vlieg was helder in zijn verhaal. Diverse aaltjessoorten van zware en lichte gronden werden behandeld, waarbij in het bijzonder werd stil gestaan bij de problematiek rondom aardappelcystenaaltjes en vrijlevende- en wortelknobbelaaltjes.
De vrijlevende wortelaaltjes (Para) Trichodorus komen vrij algemeen voor op de lichte gronden in Flevoland. Vrijlevende aaltjes kunnen schade geven in o.a. bieten, peen, aardappel en witlof. De schade doet zich vooral voor in een koud en nat voorjaar. Maatregelen moeten vooral worden gezocht in het bouwplan. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het vermijden van een sterk vermeerderend gewas voor een gevoelige teelt, stoppen met het telen van een grasgroenbemester en kiezen voor een bladrammenas als groenbemester. Vrijlevende aaltjes vermeerderen zich ook sterk op wintertarwe.
Akkerbouwers op gediepploegde gronden met veel wortelen, aardappelen en witlof doen er wellicht beter aan om wintertarwe te vervangen door bijvoorbeeld brouwgerst. Tulpen, vlas en erwten zijn ook gewassen waarop vrijlevende aaltjes zich slecht kunnen vermeerderen en dus goede gewassen om in het bouwplan op te nemen om schade door vrijlevende aaltjes te voorkomen. Maatregelen die er voor zorgen dat het gewas zich snel kan ontwikkelen in de beginfase, zoals later zaaien en planten of het oppervlakkig onderwerken van compost, kunnen schade door vrijlevende aaltjes beperken. Is eenmaal een besmetting geconstateerd dan kan het toepassen van granulaten bij een gevoelige teelt opbrengstderving voorkomen.
Een nuttige site voor het raadplegen van verdere achtergrondinformatie is: http://www.aaltjesschema.nl