In vogelvlucht:Verwondering in het voorjaar
Zaterdag 28 februari 2009BIDDINGHUIZEN - De dagen beginnen te lengen en de natuur wacht op het voorjaar.
Nu het voorjaar er aan zit te komen, kunnen we al een aantal bijzondere dingen waarnemen, één daarvan is de bloeiwijze van de hazelaar (Corylus avellana).
Dit is een heester die voorkomt in West – Europa met name langs bosranden en in windsingels. De hazelaar kan een hoogte bereiken van zo’n 5 tot 6 meter.
De hazelaar is een naaktbloeier dat wil zeggen dat de struik bloeit als er nog geen bladeren aan zitten. De struik bloeit in februari / maart. De mannelijke en vrouwelijke bloeiwijzen zitten beiden aan 1 struik en de bestuiving vind plaats door de wind.
De katjes zijn de mannelijke bloemen en de vrouwelijke bloeiwijze zijn prachtige rode knopjes die in groepjes van 3 tot 4 stuks bij elkaar zitten. Tijdens de bloei zijn de rode stijlen en stempels goed te zien. Men moet wel even zoeken om deze kleine bloempjes goed te kunnen zien. Maar na enig speurwerk moet u ze wel kunnen vinden; het is een prachtig gezicht en u zult verbaasd zijn dat zoiets uit kan groeien tot een hazelnoot. Deze vrucht is eetbaar.
De hazelnoot worden door diverse vogels verspreid o.a . door de Vlaamse gaai. In het najaar kunt u een op de grond gevallen hazelnoot eens van dicht bij bekijken; wellicht ziet u er knaagsporen op. Dit zijn dan sporen van muizen; deze beestjes zijn dol op hazelnoten.
Mocht u de komende tijd een wandeling maken, let dan eens op: wie weet ziet u een prachtige hazelaar staan met deze toch wel hele bijzondere bloeiwijze.
Team groenvoorziening Biddinghuizen