In vogelvlucht : Ontdekking van het spuugbeestje
Dinsdag 3 juni 2008BIDDINGHUIZEN - Het hooilandje nabij de Kokkelweg staat er weer prachtig groen bij. Nu in deze tijd kunnen we diverse soorten planten ontdekken.
Vanaf het fietspad is prachtig een grote pol Gele Lis te zien. Dit is een tot 1m hoge moerasplant met gele zwaardvormige bloemen.
Verder komen we groepen van smeerwortel tegen; dit is ook een echte plant die we vooral op drassige bermen tegenkomen.
Ook zien we prachtige rosé plekken, hier staan de echte koekoeksbloemen, een 90cm hoge plant met helder rosé bloempjes, ook weer een typisch plantje dat voorkomt op de vochtige en drassige terreinen. De afgelopen jaren heeft dit terreintje zich al aardig uitgebreid.
Bij het inventariseren hebben we ook al weer de eerste bladeren van de orchideeën ontdekt.
Het is eigelijk nog iets te vroeg om de bloeiwijze van deze bijzondere planten te aanschouwen. We zullen nog even geduld moeten hebben.
Verder hebben we de eerste plantjes ontdekt van de grote ratelaar; dit is een 45cm hoge halfparasiet met een aparte bloeiwijze, onderbroken door sterk getande schutbladen; de kelk is gelig van kleur. Halfparasiet betekent dat het voorkomt op de wortelen van de planten die in zijn omgeving staan (gras en riet). Zij worden hierdoor een stuk kleiner dan normaal omdat ze niet genoeg aan voedsel kunnen komen, dit gaat voor een groot gedeelte naar de halfparasiet.
Vermoedelijk is deze grote ratelaar afkomstig van de bermen langs de Oldebroekerweg richting Elburg want hier stonden ze tussen de populieren die hier destijds zijn omgezaagd.
Wat we ook tegenkomen is de schuimcicade, ook wel spuugbeestje of koekoeksspog genoemd. Op diverse plekken zien we in bladoksel van grassen en andere planten slijmachtige schuimhoopjes. In deze hoopjes komen we de larve van het schuimbeestje tegen. Het is een larve van een paar mm groot, die door het in blazen van lucht in de door hen geproduceerde eiwitrijke mesthoopjes produceert. Dit wordt ook wel het koekoeksspog genoemd.
Dit maken ze om hun tere huid te beschermen tegen uitdrogen en ook te beschermen tegen mogelijke belagers o.a. vogels en wespen. We komen dit beestje ook nog wel eens tegen in wilgenbomen. Als we er onder door fietsen of wandelen dan lijkt het net of het heel zachtjes motregent. Dit is vocht wat dit beestje maakt en afscheidt. En hierdoor voelen we zachte dauwdruppeltje op een heldere mooie zomerdag.
Zo zien we maar weer, als we om ons heen kijken, kunnen we bijzondere ontdekkingen doen.
Mannen groenvoorziening Biddinghuizen