In Vogelvlucht: Speenkruid
Dinsdag 1 april 2008BIDDINGHUIZEN - Als we door de dorpsbossen wandelen kunnen we momenteel grote velden speenkruid zien.
Het is een plantje dat zo'n 30cm hoog wordt en bloeit van maart tot mei. De bladeren zijn hartvormig en zitten aan het uiteinde van de bladsteel. De bloemen zijn helder geel.
Bij slecht weer blijven de bloemen gesloten; bij zon spreidt de bloem zich wijd open. De planten vormen als het ware een ''tapijt'' op de bosbodem.
Speenkruid bloeit zo vroeg omdat er nu nog geen bladeren aan de bomen zitten, het plantje profiteert optimaal van het vroege voorjaarslicht en de warmte. De zonnestralen kunnen nu nog gemakkelijk op de bodem komen en dat is ideaal voor bodemgewassen. De naam van het speenkruid is volgens sommigen afgeleid van de vorm van de knollen, die op kleine speentjes lijken.
Na de bloei sterft het bovengrondse deel van de plant af, de ondergrondse knolletjes van enkele millimeters blijven in de grond achter en komen volgend jaar weer tot leven. De plant komt algemeen voor op vochtige gronden, langs bosranden en slootkanten. Maar we komen het plantje ook wel in de plantsoenen tegen.
De bladeren van speenkruid bevatten veel vitamine C. Vroeger werd de plant dan ook meegenomen op de vaart naar Oost-Indië (V.O.C.) tegen scheurbuik. Belangrijk was dan wel dat de bladeren voor de bloei werden geplukt. Tijdens de bloei ontwikkelt de plant namelijk giftige stoffen, wat weer slecht voor de mensen is en uiteindelijk niet tegen scheurbuik helpt.
Mocht u dit plantje tegen komen tijdens een wandeling let dan eens op; voordat u het weet is dit plantje vertrokken en moet u weer een jaar wachten.
Mannen groenvoorziening Biddinghuizen