In vogelvlucht: Ransuilen
Zaterdag 2 februari 2008BIDDINGHUIZEN - Tijdens (zaag)werkzaamheden in een gedeelte van een dorpsbosje kwam de groenvoorziening toch wel een bijzonder vogelsoort tegen: hoog in een berkenboom zaten ransuilen, maar liefst 7 stuks.
Dit was een geweldige ervaring; zomaar ineens oog in oog staan met ransuilen. Jammer was dat er op dat moment geen (goed) fototoestel aanwezig was.
Dus de volgende dag maar weer eens gaan kijken (met spiegelreflex camera + verschillende lenzen). We hadden geluk, ze zaten er nog. Prachtige vogels om te zien. Het viel niet mee om ze goed te fotograferen; de uilen zaten erg hoog in de boom, maar het is gelukt.
Ransuilen zijn bijzonder onopvallend en worden dan ook zelden gezien. Mocht men ze wel een keer zien en dan ook nog een keer overdag dan is de verwondering erg groot. Wanneer men een roestplaats heeft ontdekt waarin meerdere uilen bij elkaar de dag doorbrengen (roesten), valt op dat zij in gestrekte houding een boomstam imiteren.
De ransuil staat ook wel bekend als de uil met de oortjes, die echter in feite slechts veerpluimen zijn. De echte gehooropeningen zitten opzij van de kop. Net als veel andere vogelsoorten maken ransuilen braakballen, dit zijn alle onverteerbare delen van hun prooien. Mochten ze dit niet doen dan raakt hun spijsverteringskanaal verstopt.
Onder roestplaatsen kan men soms een hele stapel van zulke harige ballen vinden. De ransuilen jagen vooral langs houtwallen, randen van bosjes en dichte hagen. Het voedsel bestaat vooral uit muizen. In tijden van muizenschaarste schakelen veel ransuilen over op het eten van kleine vogels.
De ransuilen broeden vooral in oude kraaien- of eekhoornnesten; gebroed wordt er vanaf eind februari. De zuivere witte eieren - meestal 4-5 stuks - worden door het wijfje uitgebroed (in 25-30 dagen); daarna voert zij de jongen met voedsel dat door het mannetje wordt aangevoerd.
De jongen vliegen na 23 tot 25 dagen uit. Bij ons in Nederland is de ransuil een standvogel dwz dat de vogel het hele jaar voorkomt en niet wegtrekt in de winter of zomer.
Zo zie je maar dat de natuur erg dicht bij huis is. Als je een beetje geluk hebt dan kun je in ieder jaargetijde wel iets bijzonders tegenkomen. Wij hadden geluk om oog in oog te staan met de ransuil, een ervaring die we nog lang zullen koesteren.
Mannen groenvoorziening Biddinghuizen