Welkom in de stad van Machi Koro, het Japanse dobbelspel dat de wereld aan het veroveren is.
Je bent zojuist verkozen tot burgemeester. Gefeliciteerd! Helaas hebben je burgers een aantal grote eisen: ze willen banen, een pretpark, een paar kaas fabrieken en misschien zelfs wel een radiotoren. Aaai, dat wordt een lastige opdracht omdat je stad momenteel slechts uit een tarweveld, een bakkerij en één dobbelsteen bestaat.
Gewapend met een dobbelsteen en je droom, moet je Machi Koro laten uitgroeien tot de grootste stad in de regio. Je moet inkomsten zien te verkrijgen uit ontwikkelingen, openbare werken bouwen en stelen van de schatkist van je buren. Maar zorg ervoor dat ze niet hetzelfde doen bij jou!
• Machi Koro is een vlot dobbelspel, waarin de spelers met gebouwkaarten een eigen stad opbouwen. • Het heeft een simpel concept met veel diepgang. • Dobbelspel voor de hele familie met veel interactie, ook buiten je beurt. • Kleurrijk en charmante grafische vormgeving. • Vlot uit te leggen: gooi de dobbelsteen, ontvang inkomsten en breid je stad uit • Veel variatie en mogelijkheden met de verschillende gebouwen
Genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2015
De mening van de jury: Machi Koro is een eenvoudig maar veelzijdig spel dat lekker snel weg speelt. Met de spelregels op de kaartjes kun je bijna niet de fout in gaan. Lekker gebruiksvriendelijk. Maar let op: je moet wel goed nadenken over de risicospreiding en de goede keuzes maken. Leuk artwork.
Pedagogisch verslag: Dit van oorsprong Japanse spel is een spel met een simpel concept en een goede balans tussen het geluk van de dobbelstenen en het gebruik van de kaarten. Is leuk en snel te leren en dus ook snel te spelen. Machi Koro is een ideaal gezelschapsspel, leuk voor een spelmoment in het gezin. Het doet bij de spelers een beroep op hun inzichten over hoe een moderne stad en het stadsleven daarin is of kan worden opgebouwd.
Het spel vraagt dus om een plan en om het vermogen overzicht te hebben en te houden om het spel te kunnen spelen. Maar het doet ook weer niet zo een zwaar beroep op die vaardigheden dat ouders met hun kinderen, of dat opa en oma en de kleinkinderen vanaf 10 jaar niet met elkaar dit spel kunnen doen.