Seksueel misbruik is een ontwrichtende ervaring, die diepe sporen kan achterlaten. Het is dan ook niet vreemd dat mensen die dit overkomt met veel vragen zitten. Misschien herken je ze wel: Kan ik beter wel of niet vertellen wat ik heb meegemaakt? Hoe kan ik omgaan met schuld- en schaamtegevoelens? Waarom deed niemand iets? Kan ik ooit weer iemand vertrouwen? Doet mijn leven er nog toe? Waar vind ik hulp? En soms voelen zulke vragen zo beladen dat je ze hooguit ‘voor een vriend(in)’ durft te stellen…
In dit boek wordt antwoord gegeven op 123 veel voorkomende vragen over seksueel misbruik. De auteurs richten zich hierbij met name op de vragen van volwassenen die als kind seksueel misbruik hebben meegemaakt. De onderwerpen worden belicht vanuit verschillende perspectieven: wetenschappelijk onderzoek, behandeling en ervaringsdeskundigheid. Het doel van dit boek is niet alleen om je informatie aan te reiken, maar ook om je een steun in de rug te bieden en perspectief te geven op een fijn leven.
Iva Bicanic, klinisch psycholoog en onderzoeker, is hoofd van het Landelijk Psychotraumacentrum voor Kinderen en Jongeren van het UMC Utrecht en directeur-bestuurder van het Landelijk Centrum Seksueel Geweld. Ze is regelmatig te zien en te horen in de media.
Miranda Freriks is directeur-bestuurder van Stichting Misbruikt!, een organisatie die de belangen behartigt van mensen die seksueel misbruik hebben meegemaakt. BNNVARA zond de documentaire ‘Niks aan de Hand’ uit over het misbruik dat Miranda zelf in haar jeugd meemaakte.
Esther Verhees, klinisch psycholoog en psychotherapeut, werkt ruim dertig jaar individueel en in groepsverband met mensen die seksueel misbruik hebben meegemaakt. Daarnaast is ze supervisor en geeft ze onderwijs. Ze heeft een eigen traumapraktijk en werkt bij Care to Change.
Het superleuke eerste boek van YouTube-ster MeisjeDjamila!
Mila krijgt voor haar tiende verjaardag een prachtige zelfgemaakte dromenvanger van haar lievelingstante Avilia. Het is het beste cadeau dat ze ooit heeft gekregen. En als ze die avond gaat slapen, blijkt het niet zómaar een dromenvanger te zijn: hij is magisch! Mila komt in Dromenlaan terecht, waar Somnia, een vrolijk mannetje met paarse ogen, haar rondleidt. Hij legt haar uit dat in Dromenlaan verschillende droomhuizen staan waar je naar binnen kan gaan en verschillende dromen kan beleven! Het enige wat Mila hoeft te doen is een deurtje kiezen...
En jij kan als lezer hetzelfde doen! Dit boek lees je namelijk in de volgorde die je zelf kiest. Welke droom wil jij dromen vannacht? Wil je heerlijk zwemmen in de zee tijdens een kleurrijk zeemeerminnenfeest? Wil je hoog boven de wolken vliegen zonder vleugels? Of wil je misschien een fantastische tijdreis maken? Het kan allemaal. Droom maar fijn!
Tom Dumoulin (1990) wordt beschouwd als een van de beste wielrenners van zijn generatie. Hij won in zijn carrière twee olympische medailles, twee wereldtitels en meerdere etappes in alle drie de grote rondes, maar zijn grootste prestatie zal altijd de eindzege van de Giro d’Italia van 2017 zijn. Een jaar nadat hij in 2022 zijn carrière op eenendertigjarige leeftijd beëindigde, reist hij samen met schrijver en journalist Nando Boers naar plaatsen die een cruciale rol hebben gespeeld in zijn loopbaan – Bergen (Noorwegen), Monza, Oropa, Bormio, Stelvio (Italië) en Arcalís (Andorra) – om antwoord te vinden op de vraag wat de sport eigenlijk al die jaren voor hem betekend heeft. Onderweg komen niet alleen herinneringen aan zijn grootste prestaties en overwinningen ter sprake, maar wordt hij ook geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden. Op gevoel is het verslag van die louterende reis: een openhartig zelfportret van een topsporter die terugkijkt op zijn carrière en tegelijkertijd een liefdesverklaring aan het profwielrennen.
Janus van Wesenbeeck stond model voor Ferry Bouman uit de Netflixserie Undercover. In dit boek vertelt Van Wesenbeeck het ware verhaal. In Nederland wordt hij de ‘Don van het Zuiden’ genoemd. De Belgische justitie noemt hem in 2011 de leider van het grootste drugskartel van de Benelux. Drie jaar lang is Janus van Wesenbeeck (1961) het doelwit geweest van een grote undercoveroperatie, opgezet door de Belgische politie. Die politieactie vormt de basis voor de populaire Netflix-serie Undercover met de Nederlandse acteur Frank Lammers in de rol van Ferry Bouman, een op de camping bivakkerende drugscrimineel. Deze biografie vertelt voor het eerst het ware verhaal van Janus van Wesenbeeck. Hij brengt zijn jeugd door op het beruchte Eindhovense woonwagenkamp Doolplein om uiteindelijk uit te groeien tot een van de grootste drugssmokkelaars ter wereld. Zijn organisatie stuurde Janus aan vanaf een camping in Lommel, een plaatsje op de grens van Nederland en België. Daarnaast biedt Drugsbaron een boeiende blik in de ontoegankelijke wereld van de woonwagenbewoners. Hoe de armoe van de jaren zestig voor een aantal van hen, dankzij de hasjsmokkel, plaatsmaakte voor het grote geld. In dit boek vertelt Janus ‘Ferry Bouman’ van Wesenbeeck hoe het allemaal echt in elkaar stak. Hij neemt geen blad voor de mond. (Fragment) Janus kijkt rond in de kamer waar we aan de eettafel zitten met onze kopjes koffie. ‘Vroeger zaten hier mensen met telmachines, 24 uur per dag. Dat ging zo hard. We zijn ook alles weer kwijtgeraakt hoor, zo is het ook. Het was gewoon te veel.’ Vico Olling (1971) was vele jaren chef misdaad bij Panorama. Eerder verschenen De Kouwe Ouwe, Bij de Neus en Martin H. Van Martin H. is voor Videoland een documentaire gemaakt. Ook werkte Olling mee aan de docu De IRT Affaire die te zien is op Amazon Prime.
Het geluid van de stilte is het persoonlijke verhaal van strafadvocaat Inez Weski, die op 21 april 2023 werd gearresteerd en naar een onbekende ondergrondse plaats in isolatie werd weggevoerd. Ze leek van de aardbodem verdwenen. Voor het eerst vertelt zij over die tijd in detentie, over de traumatische maar soms ook absurde gebeurtenissen. Haar boek gaat over het eenzame lot van de advocaat. Over misbruik van macht en het opstaan tegen overheersing. Over mededogen en moed, en over hoe zij met de kracht van haar voorouders haar lot als geheimhouder zal blijven dragen. Bevlogen als altijd spreekt Weski over het belang van de rechtsstaat en weet ze dit alles te overleven door haar analytisch vermogen en haar humor.
In Laat maar. deelt Bettina Holwerda met veel humor haar eerlijke en soms kwetsbare verhalen over haar leven, carrière en gezin. Voor iedereen die wel een vleugje roze chaos kan gebruiken.
Bettina Holwerda schrijft – na haar theatershow en lange captions op Instagram – haar anekdotes op in Laat maar. Met voorbeelden die uit het leven gegrepen zijn, soms kwetsbaar (burn-out, kinderwens, ouder worden) en vaak chaotisch (huishouden, eerste solovoorstelling, vakanties), zijn het stuk voor stuk vermakelijke verhalen over lijf, leven, carrière en gezin. Met een flinke dosis zelfspot beschrijft Bettina situaties waar iedere moderne vrouw, moeder en ondernemer zich in zal herkennen. Ook als je niet getrouwd bent met Jim Bakkum. ’Bettina deelt álles, van vakanties tot aan dagelijkse strubbelingen die eigenlijk iedereen wel meemaakt.’ – &C magazine ’Bettina jongleert zich suf om alle ballen hoog te houden. Ze krijgt vaak te horen dat vrouwen zich in haar herkennen. Vrouwen die net als zij geen perfect leventje hebben en bij wie soms alles in de soep loopt, maar die daar ook met humor en luchtigheid mee proberen om te gaan.’ – Libelle
Het boek voor iedereen die ooit psychologie wilde studeren Waarom doen mensen soms slechte dingen? Denkt ons onbewuste echt alleen maar aan seks? Waarom krijgen sommige mensen een ‘stoornis’, en wat is dat eigenlijk? Hoe kan het dat de ene persoon hartstikke introvert is en de ander enorm extravert? En: hoe werkt dat brein van ons precies? Psychologie is de wetenschap van gedachten en gedrag. Het vakgebied geeft ons een schat aan kennis over wat het betekent om mens te zijn. Misschien wel het belangrijkste inzicht uit tweehonderd jaar psychologische wetenschap: we zijn lang niet zo rationeel als we denken. We zijn klunzige wezens met een beperkte blik op de werkelijkheid. We maken denkfouten, hebben soms weinig aandacht voor wat er voor onze neus staat en doen soms de vreemdste dingen. We doen allemáál maar wat – en je bent daarin dus zeker niet de enige. In dit boek verkent psycholoog en bestsellerauteur Thijs Launspach de belangrijkste lessen die we uit de psychologie kunnen trekken. Een boek voor iedereen die meer wil weten over de wetenschap van ons brein, onze mind en ons gedrag. De psychologie leert ons met meer begrip te kijken naar anderen en naar onszelf – onmisbaar in de verwarrende tijden waar we momenteel in leven. Thijs Launspach is psycholoog en schrijver. Hij is al sinds zijn puberteit gefascineerd door de menselijke geest. Hij schreef de bestsellers Fokking druk (2018), Je bent al genoeg (2022) en Asociale media (2023) en heeft een column in het Algemeen Dagblad. Hij maakt met Lennard Toma de podcast Normale mensen bestaan niet. Zijn colleges bij de Universiteit van Nederland en TED werden honderdduizenden keren bekeken. Daarnaast geeft hij de collegereeks Psychologie in Vogelvlucht bij The School of Life.
Echt voedsel met herkenbare ingrediënten heeft de afgelopen decennia grotendeels plaatsgemaakt voor zwaar bewerkt fabrieksvoer zonder enige voedingswaarde, dat zo aangenaam is van structuur en smaak dat we er geen genoeg van krijgen. Via uitgekiende receptuur, slimme marketing en agressieve reclame mest de voedingsindustrie ons vet als plofkippen, met ziekte en hoge maatschappelijke kosten tot gevolg. De fabrikanten zeggen dat wij zelf verantwoordelijk zijn voor ons gedrag. Maar is dat wel zo? In De mens is een plofkip legt Teun van de Keuken de voedingsindustrie onder de loep en laat hij feilloos zien wat er misgaat. Maar hij biedt ook perspectief: met de juiste maatregelen is er een mooiere, lekkerdere en gezondere toekomst mogelijk.
De nummer 1-romanbestseller uit Amerika van 2023. Een schitterend, meeslepend familiedrama. Van de auteur van Lieve Edward. Vier zussen. Een onmogelijke liefde. Een hartverscheurende familiegeschiedenis. Je bent prachtig is een schitterende, meeslepende roman. Voor de lezers van Shelley Read en Isabel Allende. Wanneer de introverte William Waters trouwt met de bruisende Julia Padavano, wordt hij als vanzelf opgenomen in haar chaotische, liefdevolle familie. Het is alsof de wereld om hem heen ineens verlicht wordt. Julia en haar drie zussen zijn onafscheidelijk: Sylvie, de dromer van de familie, is het gelukkigst met haar neus in een boek; Cecelia is een vrijgevochten kunstenaar; en Emeline zorgt geduldig voor hen allemaal. Maar dan komt de duisternis uit Williams verleden naar boven, die niet alleen Julia's zorgvuldig uitgedachte plannen voor hun toekomst in gevaar brengt, maar ook de onwrikbare toewijding van de zussen aan elkaar. Het resultaat is een catastrofale familiebreuk die hun leven voor generaties verandert. Kan liefde een gebroken mens heel maken? Dat is de simpele maar doordringende vraag die centraal staat in deze bejubelde familieroman – een hommage aan Louisa May Alcotts klassieker Little Women.
Bekroond met de Nienke van Hichtum-Prijs 2023 en met de Woutertje Pieterse Prijs 2024. Adem is een ‘mogelijk kind’. Op het moment dat zijn ouders elkaar ontmoeten in een oude Oost-Europese stad, springt er een vonk over en komt hij als geest tot leven. Er bestaan ontelbaar veel mogelijke kinderen en de meeste zullen nooit het levenslicht zien, maar met Adem is iets bijzonders. Als zijn ouders na hun eerste ontmoeting het contact dreigen te verliezen krijgt Adem een voorschot op het leven. Hij heeft kort de tijd om zijn ouders weer bij elkaar te brengen en zo zijn eigen leven veilig te stellen. Met ontwapenende naïviteit gaat hij op pad. Want één ding weet hij zeker: hij wil leven! Tjibbe Veldkamp schreef een magisch-realistisch verhaal met een klassieke sfeer, waarbij Mark Janssen sfeervolle illustraties maakte.