<< Vorige
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Volgende >>
24-02-2023 Op 22 maart zullen vrijwilligers van Landschapsbeheer de kunstwand bij van Werven Biddinghuizen klaarmaken voor de broedperiode van de oeverzwaluw. De oeverzwaluw is een bijzondere vogel die van nature zijn nest maakt langs steile zandoevers van rivieren. In Flevoland broeden ze voornamelijk in speciale wanden van beton. Het onderhoud van deze wanden is essentieel voor de veiligheid van de eieren en jongen tegen predatoren.
23-02-2023 Biddinghuizen staat op de 314e plek van 629 dorpen in Nederland wat betreft de hoeveelheid groen in de bebouwde omgeving. Dit blijkt uit de cijfers van hugsi.green, de organisatie die de data levert voor de Groene Stad Challenge.
17-02-2023 Het Harderbroek is in de zomer bekend om de prachtige Orchideeën, maar in de winter trekt het grote plasgebied een groot aantal watervogels aan. Tijdens een natuurwandeling in dit gebied op 23 februari, georganiseerd door IVN-afdeling Dronten, kan men de verschillende soorten vogels observeren vanuit de vogelkijkhut.
12-02-2023 Op dinsdag 14 maart kunnen natuurliefhebbers deelnemen aan een natuurwandeling in het dorpsbos Biddinghuizen. De wandeling start om 9.45 uur bij het Eiland aan de Buitenkant in Biddinghuizen.
31-01-2023 De huismus is veruit de meest gespotte tuinvogel in Biddinghuizen, volgens de jaarlijkse tuinvogeltelling. Afgelopen weekend deden 60 inwoners mee en werden in totaal 1.171 vogels geteld. Ook provinciaal was de huismus de meest getelde vogel.
30-01-2023 Op 23 februari wordt er door IVN-afdeling Dronten een natuurwandeling georganiseerd in natuurgebied Harderbroek. Het gebied is een must-visit in de winter voor liefhebbers van watervogels, met talloze soorten die te zien zijn vanuit de vogelkijkhut. Maar ook onderweg naar de hut is het een prachtig gebied om te verkennen.
11-01-2023 Op donderdag 23 februari organiseert IVN Dronten een natuurwandeling door het gebied Harderbroek. Het is een unieke gelegenheid om het gebied te ontdekken en te genieten van de vele watervogels die hier in de winter hun pleisterplaats vinden. Vanuit de vogelkijkhut hopen de organisatoren op een aanzienlijk aantal vogels te zien.
21-12-2022 Als onderdeel van de vernieuwde Ganzenweg-Knardijk kruising is ook de uitbreiding van twee kilometer natuurvriendelijke oevers gerealiseerd. De Hoge Dwarsvaart heeft een tweede natuurvriendelijke oever gekregen. Natuurvriendelijke oevers zijn belangrijk voor de biodiversiteit en een betere overgang van land naar water. Dit draagt bij aan groei van verschillende plantensoorten. En dat is weer goed voor de aanwezige dieren.
08-12-2022 Het Flevo-landschap, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hebben een gezamenlijke ruimtelijke visie op de provincie Flevoland gepresenteerd. Hierin kijken de natuurbeheerders vooruit op wat de Flevolandse natuur nodig heeft om robuust en duurzaam te zijn.
05-12-2022 Er wordt al sinds 2016 aan gewerkt. En het kost zeven ton per jaar. Maar de maatregelen die Flevoland treft om meer akker- en weidevogels aan te trekken, werken niet of nauwelijks. Dit blijkt uit twee rapporten van het Kenniscentrum Akkervogels. Daarin wordt de effectiviteit van het zogeheten agrarische natuurbeheer in beeld gebracht. In tegenstelling tot de doelstelling stijgt het aantal vogels niet. Bij de meeste soorten zet de daling die eerder was ingezet juist verder door.
30-11-2022 De populatie eikenprocessievlinders is in Flevoland het hoogst van alle provincies. Wel is er een duidelijke daling te zien van het aantal exemplaren. Dat concludeert kenniscentrum Terra Nostra. Het onderzoeksbureau bekeek samen met andere onderzoekers hoeveel vlinders er per provincie in een val belandden.
07-11-2022 Landschapsbeheer Flevoland kijkt terug "op een geslaagde Natuurwerkdag". Op 25 plekken in Flevoland hebben 544 deelnemers op 25 locaties met veel plezier gewerkt. Eén van de plekken waar werd gewerkt, was de zwaluwenwand bij VanWerven in Biddinghuizen.
24-10-2022 Op vrijdag 4 en zaterdag 5 november kun je in de gemeente Dronten meedoen aan diverse natuurklussen. Een kans om kennis te maken met groen vrijwilligerswerk en je samen met anderen in te zetten voor een stukje natuur bij jou in de buurt. Alles dit jaar staat in het teken van biodiversiteit.
17-10-2022 In het kader van Actieplan Biodiversiteit onderneemt Gemeente Dronten diverse acties om de leefomgeving voor mens, plant en dier te verbeteren. Martine Dubois heeft daar een column aan besteed om het toegankelijk te maken voor de Biddinghuizenaren. De titel van de column: Paradise in Town.
30-09-2022 Wilt u graag iets doen om de biodiversiteit op uw erf, in de tuin of de buurt te versterken? En kunt u daarbij wel wat tips gebruiken? Maak dan gebruik van de expertise van Landschapsbeheer Flevoland. Iedere maandagochtend in oktober, november en december is er hiervoor een vragenuurtje.
28-09-2022 Martine Dubois wil meer aandacht voor de vleermuis genereren in Biddinghuizen. Dit wil ze o.a. doen door middel van natuurcolumns over vleermuizen. Het onderwerp voor deze column: Love is in the air.
23-08-2022 Martine Dubois wil meer aandacht voor de vleermuis genereren in Biddinghuizen. Dit wil ze o.a. doen door middel van natuurcolumns over vleermuizen. Het onderwerp voor deze column: De bloeddorstige vampier.
05-08-2022 Veiligheidsregio Flevoland waarschuwt dat de kans op een natuurbrand toeneemt vanwege de aanhoudende droogte. Daarom is fase 2 (extra alert) ingesteld.
05-07-2022 In maart gaat een groep vrijwilligers van Landschapsbeheer Flevoland wekelijks op pad voor onderhoud aan een aantal kunstwanden voor oeverzwaluwen. De wanden moeten jaarlijks worden opgevuld met vers rivierzand, willen ze in trek blijven. Het vullen is best een zware klus. Maar dat het niet voor niets is, blijkt uit de broedresultaten.
07-06-2022 Japanse duizendknoop is een probleem in veel landen in Europa waaronder Nederland. Ongeveer honderd jaar geleden werd de plant in Nederland als sierplant binnengebracht. De plant is niet giftig en vermeerdert zich gemakkelijk, verdringt andere plantensoorten die in Nederland thuishoren en heeft daarom negatief effect op biodiversiteit. Door de enorme groeikracht van de wortelstokken kan de plant ook schade veroorzaken aan bestratingen, wegen, riolering en funderingen van bijvoorbeeld woningen. Daarom bestrijdt de gemeente Japanse duizendknoop en vraagt uw hulp daarbij.
07-06-2022 Martine Dubois wil meer aandacht voor de vleermuis genereren in Biddinghuizen. Dit wil ze o.a. doen door middel van natuurcolumns over vleermuizen. Het onderwerp voor deze column: Die Fledermaus.
31-05-2022 In de periode van maandag 6 juni tot en met vrijdag 8 juli 2022 kan opnieuw subsidie aangevraagd worden in het kader van de subsidieregeling 'Niet productieve investeringen Biodiversiteit, natuur en landschap uit het verlengde Plattelandsontwikkelingsprogramma' (POP3+). Het gaat om subsidie voor het verbeteren van mogelijkheden voor vismigratie in de vaarten en tochten van Flevoland. Dit is de vijfde openstelling van deze regeling.
11-05-2022 De provincie Flevoland heeft vorig jaar ruim 197.000 euro uitgekeerd aan boeren om faunaschade te compenseren. Dat blijkt uit cijfers van BIJ12, dat de vergoedingen afhandelt namens de provincies. In 2020 lag het uitgekeerde bedrag nog op 260.000 euro.
06-05-2022 Een recordaantal van ruim 500 reëen zijn vorig jaar aangereden op Flevolandse wegen. Dat schrijft Omroep Flevoland op basis van informatie van Staatsbosbeheer. Om dit aantal omlaag te krijgen, zal de populatie verkleind moeten worden.
20-04-2022 Door de aanhoudende droogte is door Veiligheidsregio Flevoland een 'Fase 2, extra alert' afgekondigd, wanwege de kans op natuurbranden. Zeker bij harde wind kan vuur zich snel en onvoorspelbaar verspreiden.
<< Vorige
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Volgende >>