Gemeente gaat schulden aanpakken
Donderdag 26 april 2007BIDDINGHUIZEN - De gemeente Dronten gaat zich inzetten voor mensen met schulden om zo de levensvreugde van mensen op een hoger peil te brengen. Vroege signalering wordt hierbij één van de uiteindelijke doelen.
Dat verklaarde wethouder van Sociale Zaken Erik Langeweg donderdagochtend. In een project ‘werk & schulden’ wordt geld vrijgemaakt om mensen met een uitkering weer dichter bij de arbeidsmarkt te brengen. “Schulden kunnen soms een belemmering zijn om weer aan het werk te gaan,” aldus Langeweg, “bijvoorbeeld omdat het inkomen uit werk dan toch voor een groot deel naar schuldeisers gaat.”
Re-integratie
In de gemeente Dronten zijn er rond de vijfhonderd uitkeringsgerechtigden en van hen kampen, volgens eerste inventarisatie, ruim 100 mensen met schulden. In samenwerking met Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland en re-integratiebedrijf ReWork wil de gemeente dit aantal terugdringen. Gefaseerd worden mensen in een actief traject betrokken, waarbij het doel is dichter bij de arbeidsmarkt te komen.
Psychosociaal
Langeweg: “Wat we signaleren, is dat uitkeringsgerechtigden met schulden niet alleen maar schuldeisers hebben, maar ook psychosociale problemen ondervinden.” Hiermee doelt de wethouder op de veranderde leefwijze van mensen doordat ze schulden hebben, of doordat ze bijvoorbeeld een ander dagritme hebben aangenomen omdat er geen vaste baan is. Via het project, moeten mensen hun leven weer op orde krijgen om zo weer dichter bij de arbeidsmarkt te kunnen komen.
Twee gebieden
De ondersteuning die het project biedt, is tweeledig. Enerzijds wordt er begeleid om de levenswijze te ordenen en anderzijds wordt er ook wat gedaan aan de schulden zelf, bijvoorbeeld door met de schuldeisers in gesprek te gaan en zo andere afbetalingsregelingen te bedingen. “Hiermee hebben de schuldeisers op lange termijn meer zekerheid dat ze hun geld krijgen dan wanneer iemand in de wettelijke schuldsanering terecht komt. Daarnaast hebben de mensen zelf hier ook baat bij, omdat het inkomen dat ze dan verdienen met werk ook meer besteedbaar wordt,” aldus Langeweg.
Huur
De duur van het project is afhankelijk van de Wet Werk & Bijstand, waarbij vanuit het rijk geld naar gemeenten stroomt om deze wet uit te voeren. Uiteindelijk moet het project er toe leiden dat niet alleen het aantal mensen met schulden wordt teruggedrongen, maar dat dit ook eerder wordt gesignaleerd. Langeweg: “Als iemand bijvoorbeeld een maand de huur niet kan betalen, kan dit een signaal zijn. Door hierop snel in te spelen, kan vaak erger worden voorkomen.”
Redactie BHZNet.nl