Toename van auto-inbraken
Donderdag 26 oktober 2006BIDDINGHUIZEN - Politie Flevoland waarschuwt opnieuw voor diefstallen uit auto’s. Kennelijk zijn er nog genoeg voertuigen waarin kostbare voorwerpen liggen.
De politie roept mensen op om in geval van verdachte omstandigheden direct de meldkamer te bellen op 0900-8844.
Aanspreken
Duidelijk is al wel dat het de inbrekers in de meeste gevallen te doen is om navigatieapparatuur. De politie spreekt bestuurders dan ook aan als zij dergelijke waardevolle spullen in de auto laten liggen. Met name de los mee te nemen exemplaren, die door middel van een zuignap op het dashboard of op de voorruit zijn bevestigd, zijn gewild.
Voorkomen
Maar de bezitter kan zelf ook veel doen om diefstal uit de auto te voorkomen. Neem altijd de navigatieapparatuur mee uit de auto. Dit geldt overigens ook voor (het frontje van) de radio/CD-speler en andere kostbaarheden als tas, telefoon en autopapieren. Haal ook de zuignap van raam of dashboard en veeg de plek waar hij zat schoon. Dit zijn immers aanwijzingen dat er navigatieapparatuur in de auto aanwezig kan zijn, reden genoeg voor een inbreker om een kijkje in het dashboardkastje te nemen. Is uw dashboardkastje leeg, zet deze dan open zodat duidelijk is dat er niets valt te halen.
Zet waar mogelijk de auto op een bewaakte parkeerplaats. Hier wordt aantoonbaar minder vaak ingebroken. Parkeer in elk geval op goed verlichte plaatsen, zodat de auto in het zicht blijft.
Registreer gegevens
Registreer in elk geval van tevoren de gegevens zoals merk en serienummers van de waardevolle bezittingen in de auto. Gebruik hiervoor de gratis registratiekaart van de politie. De kans dat de gedupeerde spullen later terugkrijgt, is hiermee aanzienlijk groter.
Toch ingebroken?
Is er ondanks alle bovenstaande voorzorgsmaatregelen toch ingebroken, doe dan aangifte bij de politie. U kunt dit onder andere doen op afspraak en via internet. Als u via internet aangifte doet, probeer dan zoveel mogelijk bijzonderheden op te geven over de manier van inbreken en de omvang van de buit. Treft u nog voorwerpen aan in uw voertuig, die niet van u zijn, bel dan de politie. Doe dit ook als u andere duidelijke sporen in uw auto aantreft. Bijvoorbeeld een sigarettenpeuk of bij sporen van bloed als de dader zich heeft gesneden aan glassplinters. De politie komt dan naar u toe om deze sporen veilig te stellen. Ze kunnen helpen bij het oplossen van het misdrijf.
Bron: Politie Flevoland