Bodemdaling Flevoland: nieuwe kaart toont toekomstbeeld
Dinsdag 27 februari 2024BIDDINGHUIZEN - Provincie Flevoland en Waterschap Zuiderzeeland hebben een geüpdatete bodemdalingskaart gepresenteerd, ter vervanging van de versie uit 2012. Deze nieuwe kaart, opgesteld met de meest recente bodemgegevens en wetenschappelijke inzichten, projecteert de verwachte bodemdaling tot 2050 en 2100.
Er zijn verschillen opgemerkt in vergelijking met de prognoses uit 2012, vooral in de Zuidlob bij Zeewolde, een gebied ten noorden van Dronten, en een zone ten zuidwesten van Emmeloord, waar de daling zich voortzet zoals verwacht. De verwachte sterke daling bij Oosterwold is echter bijgesteld dankzij nieuwe informatie over bodemprocessen.
Complexiteit van bodemprocessen
De studie, uitgevoerd door Deltares, TNO en de Wageningen Universiteit (WUR), benadrukt de complexiteit van de processen die bodemdaling beïnvloeden, zoals veenoxidatie en het inklinken van klei. Hoewel de nieuwe prognose een nauwkeuriger beeld geeft, kunnen de werkelijke dalingen afwijken door factoren als klimaatverandering en grondwaterstandvariaties. Stedelijke gebieden zijn uitgesloten van de kaart vanwege de niet-oorspronkelijke bodemsamenstelling daar.
Impact en vervolgstappen
De resultaten van dit onderzoek zullen worden gebruikt bij het opstellen van de nieuwe Omgevingsvisie van Flevoland en het Flevolands Programma Landelijk Gebied. Waterschap Zuiderzeeland zal bovendien in 2024 de effecten van bodemdaling op het watersysteem evalueren, waarbij de nieuwe prognose wordt meegenomen. Dit markeert echter niet het einde van het proces; zowel de provincie als het waterschap zijn van plan om meetmethoden te verbeteren en toekomstige updates van de bodemdalingskaart te blijven voorzien op basis van nieuwe gegevens en inzichten.
Historische context van bodemdaling
Sinds de drooglegging van Flevoland in de vorige eeuw heeft de bodem significant te lijden gehad onder daling, op sommige plekken met meer dan een meter. De effecten hiervan zijn duidelijk zichtbaar in zowel landbouwgronden als natuurgebieden door de hele provincie.
Het volledige onderzoek is hier te lezen
Redactie BHZNet.nl