Chronisch zieken roeien voor Colombinehuis
Vrijdag 8 november 2002BIDDINGHUIZEN - Roeien voor het goede doel; dat kunnen niet alleen mensen die gezond zijn, maar ook chronisch zieken. Zaterdag wordt in Soest het bewijs geleverd. Dan gaan vanaf 9.00 uur zo'n negentig chronisch zieken geld bij elkaar roeien voor Het Columbinehuis in Biddinghuizen.
Aangepast Bewegen en Sporten organiseert voor de tweede keer een sponsoractie. De bedoeling is dat er elk jaar voor een ander doel geld wordt opgehaald met behulp van een ludieke actie. Dit keer is er gekozen voor een Indoor Roei Estafette ten bate van het vakantiehuis voor zorgkinderen. ,,Als je zelf bezig bent en op een gegeven moment weer dingen kunt, realiseer je je dat er ook mensen zijn voor wie dat niet is weggelegd,"" aldus Marlies Bouten. De eigenaresse van de kleine sportschool aan de Beukenlaan spreekt uit ervaring.
Aan conditie werken
Na een ongeluk zocht ze zelf naar mogelijkheden om weer te bewegen. "Een sportschool is dan niet het juiste adres. Dat is meer prestatiegericht. Ik wilde aan mijn conditie werken. Daarbij, als je ziek bent, ben je ziek en zielig. Je sport niet. Zo wordt er gedacht. Maar dat is onzin. Als je chronisch ziek bent, is dat misschien niet zichtbaar maar dat wil helemaal niet zeggen dat je niet mag sporten. Op je eigen niveau, heel langzaam kun je je conditie opbouwen."
Andere vaardigheden
Haar ervaringen brachten Bouten (44) ook op het idee om ruim drie jaar geleden zelf met Aangepast Bewegen en Sporten te starten nadat ze verschillende cursussen had gevolgd. Hoewel ze van huis uit verpleegkundige is, komt er bij het leiden van een dergelijke sportschool andere vaardigheden kijken. "Caesartherapie, fitnessopleiding, inspanningsfysiologie," noemt ze er een paar op. "Ik moet weten hoe ik de conditie bij mensen weer opbouw. Dat is mijn doel. Daarom komen de mensen."
Resultaat
Ze krijgt per week 100 tot 125 mensen binnen voor een uurtje sporten. De leeftijd varieert van 13 tot 87 jaar. En wat is het resultaat van het uurtje op maat sporten? "Mensen die met een rollator binnenkomen en die na een jaar hollend de deur uit gaan."
Het gaat er vooral om om de conditie uiterst langzaam op te bouwen in kleine groepjes van maximaal vijf personen.
Constant aandaht
"Chronisch zieken zijn bijvoorbeeld hartpatiënten, kankerpatiënten, mensen met reuma of die chronisch moe zijn. Omdat ze langdurig aanhoudende klachten hebben, vraagt het lichaam contant aandacht voor de ziekte. De mensen zijn snel moe. De concentratie is minder. Als je dan gaat sporten in een reguliere sportschool gaat iemand snel over zijn grenzen. Gevolg is meer pijn en een grotere vermoeidheid. Ik laat de mensen op een lager niveau beginnen. Ik let heel streng op het energiegebruik.
Langzaam krijgen ze meer conditie omdat het lichaam aan de inspanning went. Uiteindelijk kunnen ze zelf naar de supermarkt om boodschappen te doen in plaats van de regiotaxi te bellen. Er gebeuren echt wonderen."
Contact
Niet alleen het sporten heeft een positief effect, maar ook het lotgenotencontact. "Ze merken dat ze niet de enige zijn. Dat geeft weer steun."
Motiveren
De Indoor Roei Estafette is dan ook zeker bedoeld voor de deelnemers zelf. Om ze te motiveren, maar het is tevens een goede gelegenheid om de buitenwacht te laten zien wat ze kunnen. "Het feit dat ze meedoen is al een overwinning."
Bron: Utrechts Nieuwsblad