Dit is een artikel van whoiszeus.nl
Wie is Zeus - het verhaal van de geboorte en het worden van een afgod in het oude Griekenland
Donderdag 7 september 2023
Afbeelding ter illustratie
Foto: Pexels.com / Aleksandra-Zmuda - Rechtenvrije afbeelding
Dit is een artikel van whoiszeus.nl
De grootste Griekse god Zeus uit de oudheid was beroemd om zijn dappere en eerlijke temperament, kracht en macht. Je kunt veel interessante feiten en waardevolle informatie over hem vinden op onze officiële website. Het ontwerp van de service is speciaal voor dit thema ontwikkeld en is ideaal om je onder te dompelen in de wereld van oude mythen en legenden over Zeus.
Zeus is de machtigste god
https://whoiszeus.nl uit het oude Griekenland. Volgens de mythen was hij de heer van de donder en de bliksem, heerste hij over de wereld van de levenden en de doden en gehoorzaamden zelfs andere goden hem.
Zeus werd geboren in een grot op de hoogste berg van Kreta. Zijn ouders waren de titaan Kronos en de titanin Rhea. De vader van Zeus hield van macht en was zo wreed dat hij elk kind dat bij zijn vrouw werd geboren opslokte, zodat de erfgenaam zijn troon niet zou afpakken. Dit lot zou ook de god van de bliksem zijn overkomen, maar Rhea was vastbesloten haar jongste zoon te redden. Ze riep de hulp in van haar ouders, de grote goden van hemel en aarde, Gaea en Uranus. Zij adviseerden haar om zich op een afgelegen eiland te verbergen voor haar overheersende echtgenoot, waar Zeus werd geboren.
Hij werd opgevoed door nimfen - godinnen van rivieren en stromen. De belangrijkste rol werd gespeeld door de nimf Melissa, die voor het kind zorgde als voor haar eigen zoon. Melk om de baby te voeden werd gegeven door de heilige geit Amalthea, en wilde bijen brachten nectar van de velden, dankzij welke het kind gezond, sterk en robuust groeide. De ingang van de grot waar de kleine Zeus woonde werd bewaakt door de bewakers van de kuretes. Zij waren dienaren van Gaea - Zeus' grootmoeder van moederskant. Als de baby begon te huilen, sloegen de kuretes met hun zwaarden tegen hun schilden, sloegen op trommels of dansten, waardoor ze lawaai maakten en het gehuil van de baby overstemden. Op deze manier kon Kronos zijn jongste zoon niet horen of ontdekken.
Hoe kwam Zeus aan de macht?
Zeus werd snel sterk en volwassen. Toen hij hoorde dat al zijn broers en zussen door Kronos waren opgeslokt, besloot hij zijn vader uit te dagen. Zijn kracht was niet genoeg om de titaan in zijn eentje te verslaan, maar in de strijd was Zeus in staat om zijn buik open te snijden en de familieleden die daar gevangen zaten - broers Poseidon en Hades en zus Hera - vrij te laten.
Ze bundelden hun krachten en trokken ten strijde tegen de bloeddorstige titanen. De strijd duurde 10 jaar, de hemel werd overspoeld door vlammen en overal op aarde was de donder te horen van de slagen van reusachtige schilden en zwaarden in de hemel. Maar de krachten van de tegenstanders waren gelijk en niemand slaagde erin te winnen. Toen riep de toekomstige heerser van Olympus de honderdarmige reuzen te hulp. Ze namen niet alleen deel aan de strijd, maar smeedden voor hem ook een werpwapen in de vorm van gouden bliksemschichten. Dit hielp Zeus - nu kon hij vijanden op grote afstand raken. Elke bliksemschicht ging gepaard met een donderslag, daarom werd de god Donderer genoemd. Al snel werden de Titanen met behulp van het nieuwe wapen verslagen en werd hun leider Kronos gevangen gezet in het ondergrondse dodenrijk - Tartarus.
Vanaf dat moment werd de wereld geregeerd door de goden onder leiding van Zeus. De broers verdeelden de macht eerlijk onder elkaar - Poseidon begon over de onderwaterwereld te heersen, Hades leidde het ondergrondse koninkrijk van de duisternis en Zeus steeg naar de hoogste berg Olympus om over de hemel te heersen. Daar bouwde hij een majestueus paleis van goud en regeerde, zittend op een enorme troon, over het lot van alle levenden. Hij strafte de zondaars en hielp de lijdenden, creëerde wetten en familietradities en zorgde ervoor dat die werden nageleefd. Zijn macht was zo groot dat de macht van de Donderaar zich al snel uitstrekte tot de doden in het rijk van Tartarus. De andere goden respecteerden Zeus' kracht en moed en waren bang om hem kwaad te maken, dus onderwierpen ook zij zich aan zijn wil.
Met welke stad wordt Zeus geassocieerd?
De naam Zeus wordt al sinds de oudheid geassocieerd met de stad Olympia. Dit is de grootste nederzetting van het oude Griekenland, waar voor het eerst in de geschiedenis de Olympische Spelen werden gehouden. Ze waren gewijd aan de machtigste van de goden - Zeus. Volgens de legenden begon in Olympia de oorlog tussen goden en titanen, toen de Donderaar zijn vader uitdaagde en versloeg.
De inwoners van het oude Griekenland waren blij met de overwinning van de goden op de wrede titanen en respecteerden de rechtvaardigheid van Zeus. Daarom bouwden ze in 456 voor Christus de Tempel van Zeus in Olympia. De meest getalenteerde beeldhouwer Phidias nam de moeilijkste taak op zich - het maken van de belangrijkste decoratie van de tempel. Het was een beeld van de Donderaar gemaakt van ivoor en puur goud. Het werk was 12 meter hoog en beeldde Zeus uit, zittend op een gouden troon.
Niet alleen de oude Grieken wilden de creatie bewonderen - ook reizigers uit andere landen kwamen naar Olympia om de majesteit van het beeld te bewonderen. Het verbaasde de verbeelding en paste nauwelijks in de enorme Tempel van Zeus. Daarom werd de naam van de god onder de bewoners van de hele aarde geassocieerd met de stad Olympia. Het standbeeld heeft het tot op de dag van vandaag niet overleefd, maar werd wel opgenomen in de lijst van de 7 wereldwonderen.
Je kunt kennismaken met andere nuttige en interessante informatie over Zeus op onze site, waar veel feiten over zijn biografie, heldendaden, veldslagen en persoonlijke leven zijn verzameld.
Bovenstaand bericht is afkomstig van een externe bron en betreft geen redactioneel artikel. BHZNet.nl is niet verantwoordelijk voor de juistheid en volledigheid van dit bericht.