Innovatief maaiponton gelanceerd om waterplantenoverlast aan te pakken
Donderdag 22 juni 2023BIDDINGHUIZEN - Op vrijdag 16 juni is een geavanceerd maaiponton in de haven van WSV de Eendracht in Bunschoten-Spakenburg in gebruik genomen. Deze innovatie komt op het juiste moment, want de overmatige groei van waterplanten in de Randmeren, waaronder het Veluwemeer, heeft zowel voor overlast als onveiligheid voor de recreatievaart gezorgd.
Kees Kooijman van Zeilschool De Randmeren (nabij Flevostrand in Biddinghuizen) is voorzitter van de Stichting Maaien en de drijvende kracht achter het maaipontonproject.
Bevaarbaar
Het nieuwe ponton kan sneller maaien, waardoor het recreatiewater in een kortere tijd weer bevaarbaar wordt. Met deze ontwikkeling is het van cruciaal belang om de groei van waterplanten langs de hoofdvaargeul, in de vaargebieden en bij de eilanden in de Randmeren te beheersen.
Innovatieve maaikop
Dit nieuwe maaiponton, ontwikkeld in samenwerking met de Stichting Maaien Waterplanten Randmeren, visserijbedrijven en twee lokale machinebouwers, is uitgerust met een innovatieve maaikop, een afstelbare maaibalk en opvoerbanden die het maaisel aan boord brengen. Het kan bijna twee keer zoveel maaien als de vorige maai-boot en heeft voldoende opslagcapaciteit om de dagelijkse hoeveelheid maaisel te verzamelen, zonder tussentijds lossen.
De ingebruikname werd gevierd met een ceremoniële druk op de startknop door Leen Verbeek (commissaris van de Koning van de provincie Flevoland), Kees Kooijman (voorzitter van de Stichting Maaien), Rita Braam (directeur Gastvrije Randmeren) en vertegenwoordigers van de sponsoren.
App voor inzicht in waterplanten
Samen met dit project, is er ook gewerkt aan een app die laat zien welke locaties gemaaid zijn en waar veel of weinig waterplanten staan. De app, 'waterplanten.nu', synchroniseert dagelijks met de maaiprestaties van alle maaiboten, inclusief het nieuwe maaiponton.
De financiering van het maaiponton werd verzameld door meer dan 20 watersportbedrijven en -verenigingen uit de Randmerenregio, de provincies Flevoland, Gelderland, Utrecht en Noord-Holland, private partijen en de 15 samenwerkende Randmeergemeenten verenigd in de gebiedscoöperatie Gastvrije Randmeren.
Dankbaar
Rita Braam, directeur van Gastvrije Randmeren, benadrukte de rol van de provincies bij het waarborgen van een effectief maaibeheer. "We zijn dankbaar voor de tijdelijke subsidies die de provincies bijdragen aan het maaibeheer," zei ze.
Kees Kooijman sprak zijn dank uit aan alle partners die betrokken waren bij de realisatie ervan. "We zijn verheugd dat we deze mijlpaal, de ingebruikname van het maaiponton, kunnen vieren met ontwerpers, bouwers, maaiers en de brede groep van sponsoren", zei hij.
Redactie BHZNet.nl