GGD roept uitgenodigden op een afspraak te maken voor Monkeypox-vaccinatie
Maandag 1 augustus 2022BIDDINGHUIZEN - Sinds vorige week verstuurt GGD Flevoland specifieke uitnodigingen aan de doelgroep die in aanmerking komt voor vaccinatie tegen Monkeypox, ook wel apenpokken genoemd. Het gaat hierbij om mannen die seks hebben met mannen en transgender personen die nu de hiv-preventiepil PrEP krijgen, of daarvoor op de wachtlijst staan.
Ook mensen die bij de soapoli bekend zijn met een verhoogd risico op soa komen in aanmerking voor een vaccinatie.
Geen SOA
"Het is erg belangrijk dat mensen gehoor geven aan deze oproep want Monkeypox is een hele vervelende infectieziekte met nare symptomen", legt Madjid Hosseinnia, GGD-arts uit. Én het is goed om te benadrukken dat het géén SOA is. De infectie vindt plaats door huid- op-huid contact en via intiem contact."
Wat is Monkeypox en wat zijn de verschijnselen?
Monkeypox is een pokkenvirus en het komt vooral voor in landen in West-Afrika en Midden-Afrika. In mei 2022 werd de ziekte bij mensen in Europa vastgesteld. De ziekte begint vaak met koorts, spierpijn en gezwollen lymfeklieren. Na 1-3 dagen krijgt de besmette persoon uitslag. Deze uitslag begint met vlekken die overgaan in blaasjes. Na het indrogen van de blaasjes blijven korsten over die uiteindelijk na 2-3 weken van de huid afvallen. Het is mogelijk dat er littekens komen op de plekken van de blaasjes.
Hosseinnia vervolgt: "De vaccinatie bestaat uit twee rondes, na de eerste prik krijg je na 28 dagen de tweede vaccinatie. Dat geldt voor mensen die nooit een pokkenvaccinatie hebben gehad, anders heb je maar één prik nodig. Het is een vaccin dat we kennen en is wereldwijd ingezet om de zogenaamde humane pokken te bestrijden. Belangrijk om te weten is dat de hoeveelheid vaccins beperkt is in Nederland. We krijgen van het RIVM geen oneindige voorraad. Dus nogmaals ben je uitgenodigd om een prik te halen, maak dan meteen een afspraak. Dat doe je via het telefoonnummer dat in de brief staat"
Klik voor meer informatie op de website van het RIVM
Redactie BHZNet.nl / Bron: GGD Flevoland