Dit is een artikel van Interpolis
Zo regel je de financiële zaken voor je nabestaanden
Donderdag 23 juni 2022
Foto: Rechtenvrije afbeelding
Dit is een artikel van Interpolis
Jonge mensen hebben een kleinere kans om te sterven dan oudere mensen, maar er zijn genoeg voorbeelden bekend van mensen die al op jonge leeftijd overlijden. Waarschijnlijk ga je er niet vanuit dat jou dit overkomt, maar een ongeluk zit in een klein hoekje.
Daarom is het verstandig om van het slechtste scenario uit te gaan. Je wilt immers niet dat jouw nabestaanden met financiële problemen achterblijven als jij (plotseling) overlijdt. Veel mensen weten alleen niet hoe zij de financiële zaken voor hun nabestaanden regelen. In deze tekst lees jij hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw nabestaanden zich geen of minder zorgen hoeven te maken over de financiën.
Sluit een overlijdensrisicoverzekering af
Wie de financiële zaken voor nabestaanden goed wil regelen, kan eigenlijk niet om een
overlijdensrisicoverzekering (ORV) heen. Sluit je deze levensverzekering af en kom je binnen de looptijd ervan te overlijden? Dan keert de verzekeraar eenmalig een bedrag uit aan nabestaanden. Zij kunnen dit geld bijvoorbeeld gebruiken om (een deel van) de hypotheek af te lossen. Daarnaast kan de huur van een woning ermee betaald worden. Veel mensen gebruiken de uitkering bovendien om grote kostenposten voor de kinderen mee te dekken, zoals kinderopvang of een
studie.
Net als voor iedere andere verzekering draag je ook voor een overlijdensrisicoverzekering elke maand premie af. Jouw maandlasten vallen hierdoor hoger uit. Daarom wil je mogelijk eerst antwoord op de vraag: '
is een overlijdensrisicoverzekering verplicht?' Tot januari 2018 was iedereen die een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsloot verplicht om hierbij een ORV af te sluiten, maar dit is tegenwoordig niet langer het geval. Het is overigens wel mogelijk dat een hypotheekverstrekker een overlijdensrisicoverzekering verplicht stelt als onderpand van een woning.
Overweeg ook een uitvaartverzekering
Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten is een eerste stap om de financiële zaken voor je nabestaanden goed te regelen. Toch is dit niet het enige wat je kunt doen. Je kunt namelijk ook een uitvaartverzekering afsluiten. Het grote voordeel van zo'n verzekering is dat een groot deel van de kosten van een uitvaart gedekt worden. Dit is bijzonder prettig, want voor een begrafenis betaal je tegenwoordig al snel minimaal 6500 euro. De kosten kunnen nog veel hoger oplopen en zelfs ver boven de 10.000 euro uitkomen. Als jouw nabestaanden dit uit eigen zak moeten betalen, kan dit een financiële strop zijn. Heb je een uitvaartverzekering afgesloten? Dan hoef je hier niet bang voor te zijn.
Nabestaandenpensioen
Wanneer je overlijdt heeft je partner vaak recht op nabestaandenpensioen. Er wordt onderscheid gemaakt in verschillende soorten nabestaandenpensioenen. Zo kennen we bijvoorbeeld de Algemene nabestaandenwet (Anw). Deze wet geeft nabestaanden onder voorwaarden een basisuitkering. Iedere inwoner van Nederland is hier automatisch voor verzekerd. Als jouw partner in loondienst werkte, heb je als nabestaande vaak recht op een aanvullend nabestaandenpensioen. Dit wordt uitgekeerd door het bedrijf waarvoor een overleden persoon werkzaam was. Het aanvullende bedrag komt bovenop de uitkering waar je volgens de Algemene nabestaandenwet recht op hebt. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandige krijgt jouw partner na overlijden geen aanvullend nabestaandenpensioen. Wil je dit wel? Zet dan zelf regelmatig wat geld opzij.
Bovenstaand bericht is afkomstig van een externe bron en betreft geen redactioneel artikel. BHZNet.nl is niet verantwoordelijk voor de juistheid en volledigheid van dit bericht.