Gemeente bestrijdt Japanse duizendknoop en vraagt uw hulp
Woensdag 30 maart 2022BIDDINGHUIZEN - Japanse duizendknoop is een probleem in veel landen in Europa waaronder Nederland. Ongeveer honderd jaar geleden werd de plant in Nederland als sierplant binnengebracht. De plant is niet giftig en vermeerdert zich gemakkelijk, verdringt andere plantensoorten die in Nederland thuishoren en heeft daarom negatief effect op biodiversiteit. Door de enorme groeikracht van de wortelstokken kan de plant ook schade veroorzaken aan bestratingen, wegen, riolering en funderingen van bijvoorbeeld woningen. Daarom bestrijdt de gemeente Japanse duizendknoop en vraagt uw hulp daarbij.
Hoe herken je Japanse duizendknoop?
Japanse duizendknoop is te herkennen aan de mooie regelmatige verdeling van het blad. De bladeren zijn frisgroen en staan om en om op de stengel. Van augustus tot oktober heeft de plant witte bloemen. De stengel heeft een zigzag patroon en rode vlekjes. Voor meer kenmerken en foto's zie https://www.dronten.nl/duizendknoop
Samen voorkomen en bestrijden
Samen met inwoners wil de gemeente Dronten verdere verspreiding van de Japanse duizendknoop voorkomen en de aanwezige planten bestrijden. Door plantresten bij het restafval te doen voorkomt u verdere verspreiding.
De plant kan op verschillende manieren worden bestreden. Afhankelijk van de standplaats wordt er per locatie een passende aanpak gekozen. Daarbij wordt een keuze uit uitgraven, uittrekken, herhaaldelijk afmaaien of chemische bestrijding gemaakt.
Ik heb Japanse duizendknoop in mijn tuin, wat kan ik doen?
Omdat de Japanse duizendknoop in het verleden is verkocht als sierplant komt de plant veel voor in tuinen. Japanse duizendknoop kan schade veroorzaken aan uw terras en bestrating en zelfs de fundering van uw woning. De plant vermeerdert zich gemakkelijk en verdringt uw andere planten. Een deel van de stengel of wortel kan weer uitgroeien tot een nieuwe plant. We adviseren u daarom de plant te verwijderen. Dat kan door de plant inclusief wortels uit te graven of telkens wanneer de stengels boven de grond uitkomen deze zo goed mogelijk met wortel en al uit te trekken of uit te steken. Gooi de plant en wortelresten daarna alleen bij het restafval. Zo voorkomt u dat de plant zich via compost in de buitenruimte en tuinen weer verspreidt. Wanneer u de bovenstaande handeling iedere twee of drie weken gedurende een aantal jaren hebt gedaan, bestaat de kans dat de plant uitgeput raakt en sterft.
Als u een grote hoeveelheid Japanse duizendknoop in uw tuin heeft staan adviseren we u de plant door een expert te laten bestrijden.
Meer tips vindt u op www.bestrijdingduizendknoop.nl.
Japanse duizendknoop melden
Ziet u Japanse duizendknoop in uw buurt? Wilt u de locatie dan bij de gemeente melden? Dat kan via
www.dronten.nl/melding of telefonisch via 140321
Bron: Gemeente Dronten