Ludieke actie van Flevolandse educatieboeren voor basisscholen
Vrijdag 22 oktober 2021BIDDINGHUIZEN - In de gemeenten Dronten, Noordoostpolder en Zeewolde brengen educatieboeren van de vereniging Kom bij de Boer een pakketje langs. Daarmee willen ze de scholen laten zien dat zij weer welkom zijn op de boerderij.
Alle scholen in Dronten, Zeewolde en de Noordoostpolder ontvangen komende week een melkfles met daarin tulpenbollen, themakaarten over de boerderij en een uitnodiging van Kom bij de Boer. Steeds meer boeren en tuinders ontvangen een aantal keer per jaar schoolklassen op het eigen bedrijf. 'Een mooie ontwikkeling vind Jacobina Hoekstra, voorzitter Kom bij de Boer. 'Boerderijeducatie is leuk en bovendien erg belangrijk om kinderen te laten zien waar ons voedsel vandaan komt.'
Dertig educatieboeren
In Flevoland zijn er dertig getrainde educatieboeren en daar komen er dit najaar nog meer bij. De educatieboeren zijn getraind om kinderen 'belevend te laten leren'. Zij ontvangen met veel enthousiasme schoolklassen en laten kinderen ontdekken en ervaren waar voedsel nou eigenlijk vandaan komt. Een getrainde educatieboer heeft didactische vaardigheden, werkt met educatielessen die aansluiten bij de kerndoelen van het basisonderwijs en biedt een erf waar veiligheid voorop staat en waar zintuigelijk leren mogelijk is. Er zijn educatieboeren actief vanuit de akkerbouw, pluimvee, melkvee, fruitteelt of combinaties hiervan.
De melkfles die de scholen in gemeenten Dronten, Zeewolde en Noordoostpolder ontvangen © Vereniging kom bij de boer
Door de coronamaatregelen moesten de boerderijexcursies even op zich laten wachten. Inmiddels zijn enkele scholen langs geweest en dat smaakte voor zowel de school als de educatieboeren naar meer. De boeren hopen dan ook de rest van de Flevolandse basisscholen te verwelkomen. Geïnteresseerde scholen in de gemeenten Dronten, Noordoostpolder en Zeewolde kunnen een boerderijexcursie boeken via de NDE-gids.
Gezonde en duurzame keuzes maken
Deze actie is mogelijk gemaakt door Jong Leren Eten. Dit project heeft als doel om kinderen en jongeren in aanraking te brengen met gezonde voeding, zodat ze zelf gezonde én duurzame keuzes maken. Om dit te bereiken wordt gewerkt aan leuke voedsellessen, activiteiten rond telen en bereiden van voedsel en excursies naar de boer.