Raad unaniem akkoord met plan afvalvermindering
Vrijdag 2 juli 2021BIDDINGHUIZEN - Inwoners van de gemeente Dronten moeten hun afval beter gaan scheiden. De gemeente heeft daarvoor een plan opgesteld dat donderdagavond unaniem door de gemeenteraad van Dronten is goedgekeurd.
De voorgestelde maatregelen in het Grondstoffenbeleidsplan beogen een vermindering van de aangeboden hoeveelheid restafval in de gemeente en een betere scheiding door inwoners van het restaval. Volgens het college van burgemeester en wethouders is restafvalreductie en betere afvalscheiding niet alleen noodzakelijk om bij te dragen aan duurzaamheidsdoelstellingen maar ook uit oogpunt van kostenbeheersing. Restafval is, zo stelt de gemeente, de duurste afvalstroom. Alle ontwikkelingen zouden er op wijzen dat dit ook in de toekomst zo blijft en dat de kosten van verwerking zullen stijgen.
Volgens verantwoordelijk wethouder Roelof Siepel moet de gemeente maatregelen nemen om de stijging van kosten op langere termijn beheersbaar te houden. "Als we nu niks doen, dan leidt dat tot hogere kosten en tot een hogere heffing."
Inwoners stimuleren
De maatregelen in het Grondstoffenbeleidsplan bestaan er onder meer uit dat inwoners moeten worden gestimuleerd om hun afval beter te scheiden. De gemeente zet in op voorlichting, educatie en participatie. Daarnaast wil de gemeente laagdrempelige voorzieningen bieden om burgers bij te staan bij het zo goed mogelijk scheiden van afval en het verminderen van de hoeveelheid restafval die huishoudens aanbieden. De gemeente denkt ook aan een mobiele milieu straat die bijvoorbeeld in de dorpen kan worden neergezet.
De gemeente Dronten wil zelf de bedrijfsvoering optimaliseren om de kosten van de afvalverwerking zo laag mogelijk te houden. De gemeente noemt handhaving als sluitstuk van het plan.
Het doel van het Grondstoffenbeleidsplan is gelijk aan het Rijksbrede programma 'Nederland Circulair in 2050' Dat programma werkt aan een afvalreductie tot 30 kilo restafval per inwoner in 2025 en helemaal geen restafval meer in 2050.
Bron: Omroep Flevoland