2021 wordt het jaar van aanpassen
Vrijdag 25 december 2020
Menseigen tellen we af naar het nieuwe jaar. En ook al weten we dat met één dag verschil niet ineens alles anders is, het idee dat er een nieuw jaar aan komt geeft toch weer hoop op verandering. Hadden we een jaar geleden nog geen enkel vermoeden wat ons te wachten stond, heeft dit jaar veel van onze flexibiliteit gevraagd.
Misschien voel jij je inmiddels ook wel een jojo. Moest je in maart ineens thuis werken, mocht je na een tijdje weer deels naar kantoor. Was je net weer een beetje in je ritme gekomen… En ook de winkels open, dicht, toch weer open en ja hoor zo net voor kerst ging alles weer op slot. 2020 was vooral het jaar van aanpassen dus.
Verwachtingen
Wat 2021 ons gaat brengen blijft nog even gokken, maar voor de meesten wordt het komende jaar het jaar van hoop. Hoop dat er snel een verandering gaat komen. Hoop op een goed werkend vaccin. Hoop dat de winkels en horeca weer open mogen en we weer met vrienden en familie mogen afspreken. Hoop dat we weer mogen sporten en hoop dat we eind 2021 het achter ons hebben kunnen laten.
Toch kunnen we tegelijk ook niet ontkennen dat er inmiddels wel een en ander veranderd is. En sommige dingen daarvan zullen blijven. Een deel zal voorzichtig blijven en ander deel zal snel het oude leven weer oppakken. Maar zullen we nog zoveel handen schudden als we gewend waren? Waarschijnlijk niet. En ook in werk zal het nieuwe werken een aangepaste vorm blijven van de combinatie kantoor en thuiswerken.
Terug naar de schooltas
Bedrijven maar ook medewerkers hebben gemerkt dat elke dag op kantoor zijn niet meer nodig is. Ook lange afstanden rijden voor vergaderingen of gesprekken zijn echt niet altijd nodig. Dus waarom zouden we dat weer gaan doen? Dat geeft ruimte maar vraagt ook flexibiliteit. Het in de cloud werken was er al maar is nu 'gewoon' geworden. Kantoren zullen flexibele werkplekken worden die letterlijk en figuurlijk meer ruimte geven. Vaste computers zullen nog meer vervangen worden door laptops en IPads. En wij gaan in het werken dus eigenlijk terug naar onze schooltijd. De tijd waarin je elke dag je
schooltas moest inpakken. Waarin je school met huiswerk combineerde.
De schooltas wordt nu je werktas. Een milieubewuste
Fjallraven kanken rugzak die je de ruimte geeft voor een laptop en papieren maar tegelijk stijlvol en praktisch is. Of een van de prachtige
Legend tassen waarmee je altijd en overal wel gezien wil worden. Die tas wordt belangrijk. Nog belangrijker dan je stoel. Want je tas vormt de brug vormt tussen je kantoorplek en je thuiswerkplek.
Auto van de zaak of openbaar vervoer
Ook de auto van de zaak is nog een vraagteken. Aan de ene kant zal reizen noodzakelijk blijven en is een eigen auto juist belangrijker dan ook. Vooral in verband met hygiëne. Werkgevers zullen misschien het openbaar vervoer daarom minder stimuleren. Aan de andere kant zullen er minder kilometers gereden worden waardoor bedrijven opnieuw zullen bekijken of de zakelijke auto's nog wel zo nodig zijn en of het financieel de beste oplossing blijft. Voor nu zijn er nog veel lopende contracten maar dat er nieuwe vormen van lease, huur of eigenaarschap aan zitten te komen, dat is wel duidelijk.
Aanpassen
Hoe je het ook went of keert, het komende jaar wordt er één van aanpassen. Hoe dat lukt is erg verschillend per persoon. Onderzoek wijst dan ook uit dat er afgelopen jaar al veel verschil was op hoe men reageert op de maatregelen en de manier van het eigen maken. Is het voor de één een zegen dat er nu met nieuwjaar niet meer gezoend hoeft te worden, gaat de ander er aan onderdoor dat aanraken niet meer kan. Ook of je introvert of een extravert type bent, heeft invloed. Waar de één zich prima terug kan trekken en alleen kan zijn, is dat voor de ander de druppel tot depressiviteit. Op elkaar blijven letten, blijft dus belangrijk.
Bovenstaand bericht is afkomstig van een externe bron en betreft geen redactioneel artikel. BHZNet.nl is niet verantwoordelijk voor de juistheid en volledigheid van dit bericht.