Droogte zorgt voor wegverzakkingen op Rietweg
Vrijdag 28 augustus 2020BIDDINGHUIZEN - De gemeente Dronten bekijkt hoe ze ernstige verzakkingen op de Rietweg tussen Lelystad en Dronten kan tegengaan. Door droogte in de zomer vinden er sinds 2018 ernstige verzakkingen op de weg plaats. Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente heeft laten doen.
De ergste verzakkingen zijn verwijderd en de situatie wordt in de gaten gehouden zodat er geen onveilige situaties ontstaan. De gemeente laat weten dat er momenteel diverse oplossingen bekeken worden. ''Elk met hun eigen specifieke kenmerken en bijkomende kosten. Hierbij wordt niet enkel gekeken naar de beste technische oplossing maar worden ook de risico's en belangen afgewogen die horen bij de diverse keuzes die gemaakt kunnen worden.'' zegt Jörgen van der Torren. Hij is bij de gemeente verantwoordelijk voor het wegbeheer. De mogelijkheden lopen flink uiteen. Klein onderhoud is een optie, maar het kan ook nodig zijn om de weg gedeeltelijk of compleet te vervangen, zelfs tot onder de aanwezige kleilaag.
Aanhoudende hitte
Uit onderzoek is gebleken dat het probleem van de verzakking ligt in een kleilaag. Volgens Van der Torren is de aanleg van de Rietweg en ook de Swifterweg anders gegaan dan andere wegen. "Bij de aanleg halen we nu vaak de kleilaag er tussen uit. Bij deze wegen is dat niet gebeurd." De kleilaag is vanwege de aanhoudende warme zomers gaan krimpen en uitdrogen. Als een kaartenhuis zakken daardoor alle bovenliggende lagen naar beneden. Met als gevolg verzakkingen. Aan de Dronter kant van de weg zijn borden geplaatst om te wijzen op de verzakkingen.
Aan de kant van Lelystad zijn de verzakkingen nog goed te zien tussen de Harderingweg en de Larserringweg. Zeker als het regent of glad is kan de weg daar soms tot gevaarlijke situaties leiden. Het is niet duidelijk of de gemeente iets aan deze problemen doet. De persoon die hier over gaat was niet bereikbaar voor commentaar.
De gemeente Dronten gaat nu kijken welke maatregelen zij neemt om dit probleem structureel op te lossen. Dat zal volgens Van Der Torren een politieke aangelegenheid worden.
Zeewolde soortgelijk probleem
In Zeewolde heeft zich eerder dit jaar een soortgelijk probleem voorgedaan. Een deel van de Groenewoudseweg is de komende weken afgesloten vanwege asfalteringswerkzaamheden. Het asfalt vertoont er snel scheuren door een lage grondwaterstand.
De weg krijgt een nieuwe ondergrond, meldt de opzichter beheer openbare ruimte. Er komt een nieuwe laag zand, die wordt afgescheiden met een doek. Op dat doek komt een rooster, waar weer een laag menggranulaat op komt. Deze laag moet voorkomen dat de grondwaterstand invloed heeft op de nieuwe asfaltlaag.
De situatie in Zeewolde is bij Van Der Torren ook bekend. Hij zegt daarover dat de situatie in Dronten anders is omdat daar een andere grondwaterstand is, bomen minder dicht op de weg staan en de situatie in de grond anders is. Dat vraagt dan ook om ander soort maatwerk.
Bron: Omroep Flevoland