Walibi doet aangifte tegen ontdekker datalek
Woensdag 16 oktober 2019BIDDINGHUIZEN - Pretpark Walibi doet aangifte van afpersing tegen ontwikkelaar Jan van Kampen. De IT'er ontdekte meerdere datalekken op de website van het pretpark. Zo kreeg hij onder meer inzicht in de kaartverkoop. Van Kampen meldde zijn ontdekking bij Walibi en vroeg in ruil voor de informatie toegangskaarten voor het park. Daar was parkdirecteur Mascha van Till niet van gediend.
Van Kampen doet op zijn eigen website uitgebreid verslag van het opgespoorde datalek. Het eerste vond hij al in maart. Hij nam destijds contact op met de IT-manager van Walibi, die hem in ruil voor zijn hulp gratis toegang tot het park beloofde. Daar kwam uiteindelijk niets van terecht, omdat het contact tussen de twee stukliep.
'Datalek ruilen voor kaartjes?'
Vorige week ontdekte Van Kampen opnieuw een lek in de website van Walibi. Dit keer kon hij vrij gemakkelijk achterhalen hoe de kaartverkoop voor het park verloopt en daarmee ook wat er aan toegangskaarten per dag wordt verdiend. Van Kampen schrijft daarover: "Dit heb ik direct gemeld aan Walibi, met bijgevoegd een chunk van de data, zodat ze konden verifiëren of m'n claim waar was. De titel van de mail was 'Datalek ruilen voor kaartjes?', uiteraard verwijzend naar onze vorige mislukte conversatie."
Die mail viel niet in goede aarde bij directeur Mascha van Till. In een mail aan Van Kampen, gepubliceerd op zijn eigen website, schrijft Van Till: "Uw mails zijn ontvangen. Walibi laat zich niet chanteren. U zult dus geen tickets van ons ontvangen. Begin van dit jaar niet, nu niet, en volgend jaar ook niet. U hoeft ons dus niet weer te mailen. Wij zullen wel aangifte tegen u doen vandaag."
Reactie Walibi
Een woordvoerder van het pretpark bevestigt dat er aangifte van afpersing is gedaan tegen Van Kampen. Volgens haar is het verzoek om kaarten in ruil voor informatie over het datalek geen verwijzing naar het eerdere contact met de IT-manager en moet dit worden opgevat als een poging tot afpersing. Het park wil verder geen commentaar geven over de aangifte. Wel laat de woordvoerder nog weten dat het datalek bekend is en er aan een oplossing wordt gewerkt.
Niet onder de indruk
Jan van Kampen is niet de eerste die ontdekt dat de website van Walibi niet goed beveiligd is. In 2017 spoorde website Looopings.nl ook al meerdere datalekken op. Van Kampen was niet bereikbaar voor commentaar, maar tegenover Looopings.nl liet hij weten niet onder de indruk te zijn van de aangifte. Hij benadrukt dat alle informatie die hij gevonden heeft volledig openbaar is en dat hij niet op illegale wijze toegang tot de websitegegevens heeft gekregen.
Bron: Omroep Flevoland