Het ontstaan van een landschapskunstwerk
Donderdag 10 oktober 2019BIDDINGHUIZEN - "Kunst is zinloos, het kan de wereld niet veranderen, maar het zou een drama zijn als het er niet is." Dat zegt Bob Gramsma, de kunstenaar van het achtste landschapskunstwerk. Anderhalf jaar lang werkte hij aan RIF PD#18245 in de gemeente Dronten, vlakbij Elburg. Het is een monument ter ere van 100 jaar Zuiderzeewet. Het kunstwerk wordt zaterdag 12 oktober officieel geopend.
Het atelier van Bob Gramsma bevindt zich in het Zwitserse Zürich. Het is een relaxte stad omringd door bergen. Zo ontspannen als de stad aanvoelt, zo nerveus is Bob als we hem in de zomer van 2018 ontmoeten. Het ene telefoontje na het andere wordt gevoerd, met de provincie, aannemersbedrijven, verzekeraars en ingenieursbureaus. Er is nog geen paal de grond in, maar dat het bouwen van dit landschapskunstwerk een enorme uitdaging wordt, is dan al duidelijk.
Passie
Kunst zoekt de grenzen op van dat wat mogelijk is en de bouw van het kunstwerk is dan ook allesbehalve eenvoudig. Voor het project zoekt Bob mensen die uitzonderlijk goed zijn in hun werk en gedreven worden door een enorme passie. Zo zijn 35 werktekeningen niet op de computer, maar met de hand getekend. De 88-jarige technisch tekenaar Walter Bollger is al lang met pensioen, maar voor uitzonderlijke projecten duikt hij met liefde achter de tekentafel.
Collectie
De bouw van het kunstwerk heeft behoorlijk veel voeten in aarde gehad, letterlijk en figuurlijk. RIF bestaat uit een combinatie van staal en beton en is 37 bij 11 bij 7 meter. Het werk is onderdeel van de collectie landschapskunstwerken in Flevoland en wordt door de provincie Flevoland geschonken aan de gemeente Dronten.
Dit verhaal is het eerste deel van een drieluik waarin Omroep Flevoland terugblikt op het ontstaan van het achtste landschapskunstwerk.
Bron: Omroep Flevoland