AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis
Adm. Financiële Advisering Kafa
Teakhouten meubelen PolderTEAK
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin Terrascompleet.nl
Flevolamb Flevolamb

Tegenvallende oogst door droge zomer

Maandag 8 oktober 2018

BIDDINGHUIZEN - De oogst van de belangrijkste akkerbouwgewassen in Flevoland valt fors lager uit dan in andere jaren. Door de droge zomer komen er vele duizenden kilo's minder aardappels, uien en bieten van het land. "Je ziet nu dat het een extreem droog jaar is geweest", zegt voorzitter Arnold Michielsen van landbouworganisatie LTO Noord Flevoland.

De schade in Flevoland kon wel worden beperkt door de inzet van beregeningsinstallaties. "Daarmee zijn de gewassen in leven gehouden, maar echte productiviteit heeft dat niet opgeleverd."

Buiten Flevoland is schade groter
Nu de oogst in volle gang is, blijkt dat de opbrengst ver achterblijft bij die van vorige jaren. Flevolandse boeren komen daarmee nog redelijk goed weg, want in andere delen van het land is de schade nog veel groter. Vooral in gebieden waar boeren niet mochten beregenen, zijn de opbrengsten nog lager.

Op een aantal plekken in Flevoland heeft de regen van augustus nog iets goed kunnen maken. Maar die neerslag was niet altijd goed voor de kwaliteit van uien en vooral aardappelen. Michielsen: "Een plant die het heel droog heeft, schiet in de stress. Als hij dan ineens water krijgt, gaat hij nieuwe knollen maken en dat worden geen volwaardige aardappelen meer. Deze aardappelen bevatten te weinig zetmeel en eindigen als afval."

Geen profijt van hoge prijzen
Door de lage opbrengsten zijn de producten schaars en de prijzen hoog. Daar profiteren boeren alleen niet altijd van, omdat ze van tevoren de prijzen met hun afnemers hebben vastgelegd. Dat geeft de ondernemers zekerheid, zegt Michielsen. "Maar als de oogst tegenvalt, vallen ook de financiële opbrengsten tegen."

Per gewas
Uien hebben de grootste schade geleden. De opbrengst van dit gewas is 40 tot 50 procent lager dan in andere jaren.

De aardappeloogst in Flevoland is gemiddeld 15 procent lager dan gemiddeld. Volgens aardappelcoöperatie Agrico hebben vooral late rassen te lijden gehad.

De oogst van suikerbieten is nog maar net begonnen, maar nu al staat vast dat ook dit gewas veel minder oplevert. Ook hier is de schade in Flevoland minder groot dan elders. Wat veel goedmaakt, is dat het suikergehalte volgens Suikerunie met bijna 16 procent vergeleken met andere jaren hoog is.

Het aantal bloembollen dat tulpentelers hebben geoogst, is 20 procent lager dan normaal. De oorzaak is hier naast de warme zomer ook de late nachtvorst, en de hagelbuien in het voorjaar.

De fruitoogst is in Flevoland is beter dan in andere regio's, maar wel kleiner dan normaal. Peren zijn aan de kleine kant, zegt Cees Masteling van de telersvereniging NFO. "Met de appels komen we redelijk goed weg, al is het aantal vruchten wel lager. "Alles bij elkaar is het wel een van de mindere jaren."

De graangewassen werden deze zomer extreem vroeg geoogst omdat ze door de droogte snel rijp waren. Daarmee waren de korrels klein en bleef ook hier de opbrengst achter.

Bron: Omroep Flevoland


nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Landbouwberichten
Van Werven infra & recycling
Van Werven infra & recycling
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 4.9 °C
  • 6.2 mm
  • 8.2 °C
Weerstatistieken ->
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top