Flevowand: Borduursters deelden lief en leed
Woensdag 13 juni 2018BIDDINGHUIZEN - Veertien jaar werkten ze eraan, de borduursters van de Flevowand. Met bijna 30 man waren ze, of beter, met 30 vrouwen. In toerbeurt borduurden ze de taferelen van het 60 meter lange tapijt, in groepjes van vier. Na al die tijd voelt het als familie. "Je deelde lief en leed met elkaar."
Voor de borduursters aan de gang konden, maakten de tekenaars de ontwerpen. Initiatiefnemer Erie van Veelen en amateur-historicus Wim Kapteyn kozen de onderwerpen, de tekenaars gaven daar een persoonlijke invulling aan. "Daarbij moest je er rekening mee houden dat de tekening ook borduurbaar was", legt Gerrit Bayense uit. De enige man in de groep werkte tot zijn pensionering in Natuurpark Lelystad en specialiseerde zich daarom al gauw in het tekenen van dieren uit de oertijd.
Schilderend borduren
De tekenaars kregen een speciale set potloden, waarvan de kleuren zoveel mogelijk overeen kwamen met de kleuren van het garen. Was de tekening goedgekeurd, dan vertaalde 'trainer/coach' Jenny Bijsterbosch de kleuren naar de nummers van het garen en konden de borduursters aan de slag. "Schilderend borduren", aldus Bijsterbosch.
Donderdag wordt in aanwezigheid van Prinses Beatrix de laatste steek gezet. Daarna verhuist de Flevowand naar een speciale vitrine in het museum van Batavialand in Lelystad, waar het vanaf aanstaande zaterdag te zien is.
Bekijk een videofragment op OmroepFlevoland.nl
Bron: Omroep Flevoland