Vervoersverbod in vijf vragen en antwoorden
Maandag 28 november 2016BIDDINGHUIZEN - Rond Biddinghuizen is sinds zaterdag een vervoersverbod van kracht. Het verbod geldt voor een straal van 10 kilometer rond het getroffen eendenbedrijf aan de Alikruikweg.
1) Waarvoor geldt het vervoersverbod precies?
Het vervoersverbod geldt voor vee, konijnen en pelsdieren van en naar bedrijven in het gebied. Ook eieren en andere producten van pluimveehouders mogen niet bij de bedrijven worden opgehaald. Dat geldt ook voor mest en ander afval. Verder is het niet toegestaan om het gebied in of uit te rijden met veewagens of vrachtwagens die voor het transport van dierlijke producten bestemd zijn .
2) Waarom is het vervoersverbod ingesteld?
Met het verbod probeert het ministerie van Economische Zaken de verdere verspreiding van vogelgriep te voorkomen. Uit onderzoeken is gebleken dat het virus zich verspreidt via de ontlasting van besmette vogels. Dit betekent dat het bijvoorbeeld onder de hoeven van dieren of de wielen van vrachtauto's wordt meegenomen.
3) Hoe lang blijft het vervoersverbod van kracht?
Een vervoersverbod wordt volgens de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit voor een periode van 30 dagen afgekondigd. Dit betekent dat het verbod in principe pas op Tweede Kerstdag wordt opgeheven.
4) Welke gevolgen heeft het vervoersverbod voor boeren?
Omdat er een vervoersverbod geldt, moeten dieren en producten langer op de bedrijven blijven. Voor de houders van dieren is dat niet onmiddellijk een probleem. Maar een pluimveehouderij die tienduizenden eieren per dag produceert, kan de eieren niet dertig dagen opslaan.
5) Krijgen gedupeerde boeren een schadevergoeding?
Boeren van wie de dieren worden geruimd, krijgen een vergoeding van de overheid. Voor bedrijven die financieel nadeel ondervinden door het vervoersverbod bestaat geen schaderegeling.
Bron: Omroep Flevoland