Regiovisie ouderen
Woensdag 18 april 2001BIDDINGHUIZEN - Gedeputeerde Staten hebben het concept voor de regiovisie Ouderenzorg vastgesteld. Deze regiovisie is de vijfde in een serie van zes visies op de zorgsector in Flevoland. De regiovisie Ouderenzorg is erop gericht om de voorzieningen voor ouderenzorg aan te laten sluiten op de wensen van de mensen die van die voorzieningen gebruik gaan maken. Daarbij is het uitgangspunt dat ouderen de gelegenheid krijgen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te wonen en dat wonen in een verzorgingshuis of verpleeghuis min of meer een uitzondering wordt.
De regiovisies voor de zorgsector in Flevoland zijn steeds opgesteld in samenspraak met de belangrijkste vertegenwoordigers in dit beroepsveld. Voor de regiovisie Ouderenzorg bracht de provincie Flevoland zorgvragers, zorgaanbieders, gemeenten en zorgkantoor (de verzekeraar) bij elkaar. In het jaar 2000 woonden in Flevoland 11.300 75-plussers. De komende 10 jaar gaat deze groep sterk groeien tot 16.600 75-plussers. Op dit moment is de groep 85-plussers nog betrekkelijk klein, maar dat gaat de komende 10 jaar veranderen. Juist deze groep die het grootste beroep doet op zorg, gaat de komende 10 jaar zeer sterk groeien. In de regiovisie Ouderenzorg wordt aangegeven dat op deze ontwikkelingen tijdig moet worden ingespeeld.
Deze regiovisie bevat een groot aantal actiepunten voor de komende jaren. Enkele belangrijke zijn: Er moeten meer seniorenwoningen komen, woningbouwcorporaties en welzijnsorganisaties moeten gaan meedenken over het creëren van gemeenschappelijke voorzieningen voor ouderen en er moeten meer mogelijkheden komen voor oudere echtparen die bij elkaar willen blijven terwijl één van de partners verpleeghuiszorg nodig heeft. Verder wordt voorgesteld dat etnische groeperingen beter op de hoogte moeten worden gebracht van de voorzieningen die er voor ouderen zijn. En er is gebleken dat er veel behoefte is voor een eenvoudig toegankelijk loket waar ouderen kunnen worden doorverwezen naar de juiste zorginstelling of –voorziening. Hierover moeten met de gemeenten afspraken worden gemaakt.
In de regiovisie is van elk actiepunt vermeld wie de initiatiefnemer is bij de uitvoering en welke partijen daar bij betrokken willen worden. Om dit proces goed te laten verlopen wordt een stuurgroep in het leven geroepen. Deze stuurgroep rapporteert jaarlijks aan Provinciale Staten en aan een brede kring betrokken organisaties en instellingen. De concept-regiovisie Ouderenzorg ligt vier weken (van 30 april t/m 25 mei) voor inspraak ter inzage op het provinciehuis, in de gemeentehuizen en in de bibliotheken in Flevoland. Daarna stellen Provinciale Staten de regiovisie vast.
Bron: Provincie Flevoland