Biddinghuizen krijgt Huis voor Taal
Dinsdag 21 april 2015BIDDINGHUIZEN - De vestiging Biddinghuizen van de FlevoMeer Bibliotheek krijgt een Huis voor Taal. Dit taalpunt is erop gericht laaggeletterdheid terug te dringen. Dat kwam aan bod tijdens de bijeenkomst 'Naar een geletterd Flevoland' op ROC Flevoland.
Ruim 40 Flevolandse samenwerkingspartners kwamen donderdag 16 april bijeen om nieuwe stappen te maken in de aanpak van laaggeletterdheid. In de regio Flevoland is 14% van de beroepsbevolking onvoldoende taalvaardig. Naar schatting zijn dit 38.000 inwoners.
Slim samenwerken loont
Onder de genodigden bevonden zich partners die eerder de alliantie Taal voor het Leven hebben ondertekend. Iedereen die de alliantie ondertekent, zet zich in om meer mensen naar een hoger lees- en schrijfniveau te helpen. Ook gemeenteraadsleden, Taalambassadeurs (voormalig taalcursisten die zich nu inzetten om anderen te helpen bij het zetten van de stap naar taalscholing) en andere betrokkenen waren aanwezig bij de bijeenkomst.
Jan Gommer (directeur FlevoMeer Bibliotheek) benadrukte het belang van krachtenbundeling als het gaat om terugdringen van laaggeletterdheid. "Het Taalpunt, of zoals wij het noemen Huis voor Taal, is een fysiek punt én een netwerk dat al het aanbod samenbrengt. Dat is ook onze kracht, samenwerken is het sleutelwoord. Er is nog veel werk aan de winkel, wij blijven doorgaan." Op dit moment is er bij vijf vestigingen van de FlevoMeer Bibliotheek (Lelystad, Dronten, Urk, Noordoostpolder en Zeewolde) een Huis voor Taal gerealiseerd. Twee zijn er in oprichting (Swifterbant en Biddinghuizen).
Taal voor het Leven
Taal voor het Leven is een aanpak waarin verschillende lokale partners - gemeenten, taalaanbieders, maatschappelijke organisaties, welzijnsorganisaties en bedrijven - met elkaar laaggeletterden vinden en helpen. Mensen die beter willen leren lezen en schrijven krijgen de kans om in hun eigen vertrouwde omgeving een cursus of onderwijstraject te volgen.
Redactie BHZNet.nl