Bomen aanplanten MFG
Vrijdag 6 december 2013BIDDINGHUIZEN - Afgelopen week is aannemer Sight begonnen met de aanleg van de groenstroken en beplantingsvakken rondom het MFG. De werkzaamheden begonnen met het aanplanten van de bomen in de verharding. Deze bomen worden in boomgranulaat aangeplant.
Het begint met de basis; bomen en ruimtegebrek leven soms op gespannen voet met elkaar. In verharding is het niet altijd optimaal om een boom aan te planten. Doordat er weinig doorwortelbare ruimte is gaan boomwortels op zoek naar ruimte, lucht en water. Hierdoor krijg je dat de wortels de verharding omhoog drukken.
Bomengranulaat hoef je alleen maar in de verharding toe te passen. In de openbare ruimte (groenvakken) is een goede doorlatende bodem met voedingsstoffen ruim voldoende voor bomen en beplanting om zich te ontwikkelen.
Tijdens de aanleg van de verharding zijn gaten gemaakt waarin 5x5x1 meter (25m3) bomengranulaat is aangevuld. Bij oude situaties werden bomen vaak in de gewone grond aangeplant. Dit leverde vaak wortel opdruk en een mindere groei van de boom op. Nu wordt veelal voor bomengranulaat gekozen omdat dit vele voordelen biedt.
Civieltechnische voordelen:
• Voldoet aan alle civieltechnische eisen.
• Een wegfundering die beide doelen optimaal dient
• Wortel opdruk behoort tot het verleden
Groentechnische voordelen:
• Goede verankering voor boomwortels
• Groot poriënvolume
• Voldoende zuurstof in de poriën
• Een goede groei en ontwikkeling van de boom
De werkwijze is als volgt:
- Boomroosters demonteren
- Boomgat maken
- Boom planten en beluchtingsbuis rondom de kluit plaatsen. Ondergronds verankeren: 3 boompalen strak rondom de kluit plaatsen en vastzetten met autogordel. Boompalen onder maaiveld afzagen. Aanvullen met boomgranulaat.
- Boomrooster terug plaatsen
Voor de omgeving is dit een ideale uitgangssituatie. Vele groenelementen zorgen voor een goede en leuke belevingswaarde. Als de omgeving koud en kil is dan is dat niet zo'n goede belevingswereld.
"Op 7 juni 2011 heb ik de eerste foto's gemaakt van het slopen van school de Akkerwinde. Nu bijna 2,5 jaar later zijn de werkzaamheden bijna afgerond. Het laatste wat rest is de aanplant van de groenvoorziening. Als je dan terugkijkt, is er heel wat gebeurd. Je weet eigenlijk al niet meer hoe het eruit heeft gezien. Met de aanplant van groenelementen krijgt de omgeving een positieve uitstraling wat goed is voor mens en dier." aldus Dick van de Graaf
Klik hier voor alle foto's