Veilig wonen in Biddinghuizen?
Maandag 27 februari 2012BIDDINGHUIZEN - De gemeente Dronten is bezig met een nieuw veiligheidsbeleid, dit doen ze samen met partners zoals OFW en Dorpsbelangen. Namens de inwoners van Biddinghuizen heeft Dorpsbelangen meegedacht over het veiliger maken van de woon- en leefomgeving.
Dit gaat bijvoorbeeld over de leefbaarheid van wijken, maar ook over onderwerpen zoals criminaliteit, jongerenoverlast, verkeersveiligheid en huiselijk geweld.
Via dit bericht willen we onze dorpsgenoten informeren over de stand van zaken en de inbreng van Dorpsbelangen tijdens de bijeenkomsten voor het veiligheidsbeleid.
De cijfers over misdrijven
De belangrijkste informatiebronnen de veiligheidsanalyses en het tweejaarlijkse leefbaarheidonderzoek. Uit een vergelijking met buurgemeenten blijkt dat de misdrijvenratio van de gemeente Dronten ruim 10 punten hoger scoort (op een schaal van 0 tot 100).
In het leefbaarheidonderzoek geven inwoners echter een ruime voldoende voor veiligheid (7.5), wat zelfs iets boven het landelijk gemiddelde ligt. Bij Biddinghuizenaren scoort veiligheid nog iets hoger met een 7.6. Dit is erg opvallend omdat Biddinghuizen qua aantal misdrijven (422) bijna twee keer zo hoog scoort als Swifterbant (met 230 misdrijven).
Als de misdrijven tijdens Lowlands (291) worden meegerekend dan scoort Biddinghuizen zelfs drie keer slechter als Swifterbant.
Er is ook goed nieuws want het aantal misdrijven is voor het derde jaar op rij gedaald.
De grootste dalers qua misdrijven zijn: zedendelicten (-66%), bedreigingen (-55%), geweld (-35%) en vernielingen (-30%).
Daarentegen nemen andere soorten misdrijven toe, zoals woninginbraken (+53%) en winkeldiefstal (+36%).
Relatief gezien worden steeds meer misdrijven begaan door zeer actieve veelplegers. Veelplegers zijn meestal meerderjarigen, terwijl de meeste minderjarige overtreders voor de eerste keer een misdrijf begaan.
Leefbaarheid in Biddinghuizen
Dat is even schrikken, want Biddinghuizen scoort slecht t.o.v. de andere dorpen in de gemeente. Het roept ook de vraag op waarom dat niet zichtbaar is in de conclusies van het leefbaarheidonderzoek, want daar scoort Biddinghuizen zelfs het hoogste van alle drie dorpen.
De verklaring is dat de ‘goede’ wijken zoveel hoger scoren dat de (zeer) slechte scores van Lucernehof, Koolzaadhof en Oud Biddinghuizen worden gecompenseerd. De gemeente trekt echter conclusies op basis van het gemiddelde, en dus blijven de slechte scores op wijkniveau buiten beeld.
Daarom heeft Dorpsbelangen aangedrongen om de prioriteiten van het laatste leefbaarheidonderzoek aan te passen, want op dit moment ligt de aandacht alleen op 3 wijken in Dronten en 2 wijken in Swifterbant.
Ook een spoedige herinrichting van de openbare ruimten en renovatie van de (huur)woningen in de Lucernehof zal de leefbaarheid aanzienlijk verbeteren. Na jarenlang uitstel heeft OFW beloofd dat de renovatie van de Lucernehof in februari 2012 zal beginnen.
Inbreng Dorpsbelangen voor veiligheidsbeleid
De gemeente heeft twee sessies georganiseerd om de prioriteiten en aanbevelingen op te stellen voor het veiligheidsbeleid. Met inbreng van Dorpsbelangen is een top 3 van prioriteiten vastgesteld voor een veilige woon- en leefomgeving.
De aanbeveling was om woonoverlast de hoogste prioriteit te geven, met speciale aandacht voor Lucernehof, Koolzaadhof en Oud Biddinghuizen. Woonoverlast betreft problemen zoals verloedering van wijken, enge plekken, jongerenoverlast en probleemgezinnen.
Mede op verzoek van Dorpsbelangen is er een hogere prioriteit gegeven aan woninginbraken dan huiselijk geweld. Gezien de stijging van het aantal woninginbraken is een gerichte aanpak van actieve veelplegers gewenst. De hogere prioriteit voor woninginbraken betekent wel dat de prioriteit voor de aanpak van huiselijk geweld naar beneden is bijgesteld.
De gemeente heeft ook beperkte mogelijkheden om problemen ‘achter de voordeur’ op te lossen.
De top 3 prioriteiten voor een veilige woon- en leefomgeving is nu: (1) Woonoverlast, (2) Woninginbraken, (3) Huiselijk geweld.
Concrete ideeën en aanbevelingen
Het overleg met de gemeente was constructief en de inbreng van Dorpsbelangen krijgt een plek in het nieuwe beleidsplan voor veiligheid. Maar een beleidsplan op zich zal de problemen niet oplossen, daarvoor zijn concrete acties nodig. Dorpsbelangen heeft aangedrongen op maatregelen zoals het aanbieden van jeugdactiviteiten, de aanpak van probleemgezinnen en het verbeteren van groenonderhoud en verlichting.
De leefbaarheid verbeteren is niet alleen een zaak van de gemeente of de politie. Wat kun jezelf doen om de leefbaarheid te verbeteren? Hoeveel Biddinghuizenaren hebben tegenwoordig nog contact met hun buren? Door het versterken van sociale banden in straten en wijken wordt de pakkans bij misdrijven hoger en neemt (eventuele) woonoverlast af. Toon belangstelling voor je buren, met respect voor ieders persoonlijke levenskeuzes. Organiseer bijvoorbeeld een buurtfeest om de sociale banden in de buurt te versterken.
Dorpsbelangen hoort graag jullie ideeën en voorstellen om de leefbaarheid en veiligheid in Biddinghuizen te verbeteren, want dat is blijkbaar hard nodig.