Analyse over het MFG
Dinsdag 1 maart 2011BIDDINGHUIZEN - Er zijn inmiddels diverse berichten verschenen over het al dan niet doorgaan van het Multifunctioneel Gebied voor Biddinghuizen (MFG).
De redactie van BHZ-Net ontving van Erwin van de Kolk een uiteenzetting van de diverse gebeurtenissen over het MFG.
Hieronder de tekst.
Multifunctioneel Gebied Biddinghuizen
Wat er nu eigenlijk aan de hand?
Enige tijd geleden stonden er verontrustende berichten in de krant over het MFG in Biddinghuizen. De gemeente was namelijk 1 miljoen euro aan subsidie misgelopen bij de provincie.
Het laatste nieuws is dat wethouder Langeweg en de provincie weer in overleg gaan. In de tweede helft van 2011 komt wethouder Langeweg met een nieuw financieel voorstel voor het MFG.
Het blijft onduidelijk wat er nu precies aan de hand is. Omdat het stil blijft bij betrokken instanties zoals Dorpsbelangen, de gemeente en provincie heb ik dit artikel geschreven op basis van de openbare informatie uit de gemeenteraad (zie bijlage: activiteitenoverzicht B&W).
Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel, als geïnteresseerde Biddinghuizenaar die de ontwikkelingen rond het MFC/MFG op de voet heeft gevolgd.
Hoe het is begonnen
In het verleden heeft Biddinghuizen actie gevoerd voor het behoud van het zwembad en bibliotheek. Deze en andere maatschappelijke voorzieningen staan onder druk in Biddinghuizen.
Bijvoorbeeld: vrijwilligers bereiden maaltijden voor ouderen in een veel te kleine keuken van het Koetshuis. Terwijl de ouderen van de Tweede Kamer in het Koetshuis ruimte hebben moeten inleveren.
Uit zorgen over het voorzieningenniveau in Biddinghuizen is een initiatiefgroep van verontruste bewoners aan de slag gegaan om plannen te maken voor een multifunctioneel centrum. Er zijn afspraken gemaakt met de gemeente om gezamenlijk op te trekken bij het maken van plannen.
De initiatiefgroep in Biddinghuizen wil vooral dat het voorzieningenniveau in het dorp werd veiliggesteld. De gemeente gaf prioriteit aan een betere huisvesting voor de lagere scholen.
Na enkele jaren is hier het plan uitgerold voor een Multifunctioneel Gebied met onderscheid in 2 fasen. Fase 1 is voor een verzamelgebouw voor scholen en bibliotheek, terwijl Fase 2 zich richt op voorzieningen (renovatie Koetshuis).
Aanvraag subsidie voor huisvesting
De gemeente Dronten heeft begin 2007 gemeld dat ze een subsidieaanvraag voor het MFG zal indienen bij de provincie, die heeft sindsdien 1 miljoen euro gereserveerd. Ook andere gemeentes (zoals Lelystad en NOP) hebben dergelijke subsidie aangevraagd voor MFC’s die al wel zijn gebouwd.
Terwijl de gemeente bezig was met het maken van plannen heeft de provincie (in 2008) de subsidieregels gewijzigd. Er kwam 1 grote pot geld waar op elk moment allerlei subsidieaanvragen uit betaald werden (ontschotting subsidiebudgetten), en er werd de voorwaarde gesteld dat er een bouwvergunning moest zijn verleend. De gemeente Dronten is ten onrechte uitgegaan van een beschermde status voor het MFG, en heeft geen subsidieaanvraag ingediend. Dit had geen zin omdat de aanvraag toch zou worden afgewezen als er geen bouwvergunning was verleend (door de gemeente, aan de gemeente). In plaats van haast te maken met de bouw is de gemeente er jarenlang (ten onrechte) van uitgegaan dat de subsidie voor het MFG een beschermde status had (dat de provincie het geld apart zou houden)
In maart vorig jaar bleek dat de pot met subsidiegeld op was.
Pas in januari 2011 is de gemeenteraad hierover geïnformeerd. In de bijlage staat een overzicht van overlegmomenten tussen provincie en gemeente op basis van de informatie die is verstrekt na vragen in de gemeenteraad.
Het probleem
Het grote probleem is dat het allemaal te lang heeft geduurd voordat er met bouwen is begonnen. De meeste kosten die in aanmerking komen voor subsidie zitten in Fase 2, dus bij de investeringen in voorzieningen. Toch is er voor gekozen om te beginnen met onderwijshuisvesting (Fase1). Achteraf gezien was het beter geweest om eerst Fase 2 uit te voeren. Het was de gemeente die prioriteit wilde geven aan de huisvesting van lagere scholen. Maar ook de gemeenteraad heeft voor vertraging gezorgd door te eisen dat vooraf de exploitatie goed was geregeld. Achteraf gezien was het beter geweest als er eerst was begonnen met investeringen in de voorzieningen (fase 2) om zodoende de subsidie veilig te stellen.
Wat nu?
Het is koffiedik kijken wat de gemeente nu zal doen met de plannen voor het MFG. In het gunstigste geval krijgt de provincie weer geld van het Rijk en EU zodat alsnog een subsidieaanvraag voor het MFG (fase 2) kan worden ingediend. Dan duurt het allemaal langer en wordt duurder, maar worden de plannen gewoon uitgevoerd. Het is een mogelijkheid dat de provincie het geld gebruikt dat is gereserveerd voor een MFC in Swifterbant of het opknappen van de entree van Biddinghuizen (bij Kaai en de Graafschap). De laatste mogelijkheid is dat de spaarpot van de gemeente wordt aangesproken, maar die loopt al leeg om de begroting van de gemeente sluitend te houden (tot 2015).
Wethouder Langeweg heeft aangekondigd om eerst te proberen om het geld alsnog van de provincie te krijgen. Dit betekent een langdurig overlegtraject en uitstel betekent extra kosten. Waarschijnlijk worden de versoberde plannen voor fase 2 van het MFG na veel uitstel alsnog uitgevoerd. Maar het is een reële mogelijkheid dat het niet zal gebeuren tijdens deze collegeperiode. Er wordt keihard bezuinigd en dat raakt ook de instanties die deelnemen aan het MFC. We zullen zien of dit college nog iets gaat doen met alle inzet van de initiatiefgroep om de voorzieningen in Biddinghuizen op peil te houden.
Erwin van de Kolk
Activiteitenoverzicht B&W